Eurovalimistel tekitavad probleeme topeltkodakondsusega inimesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4.-7. juunini toimuvate europarlamendi valimiste reklaam Brüsselis Euroopa Komisjoni juures.
4.-7. juunini toimuvate europarlamendi valimiste reklaam Brüsselis Euroopa Komisjoni juures. Foto: AFP / Scanpix

Rootsis kerkis üles küsimus, kas topeltkodakondsed saavad europarlamendi valimistel tõesti anda kaks häält, kui seal elavatele Soome ja Rootsi passiga inimestele tuli koju kaks valijakaarti, nii Soomest kui Rootsist, kirjutas Helsingin Sanomat.


«Eurovalimistel on igal valijal vaid üks hääl. Topeltkodakondsus annab siiski õiguse valida mõlema riigi kõigil valimistel,» vastas ajalehe järelepärimisele Arto Jääskeläinen Soome justiitsministeeriumist.

Põhimõtteliselt on tema sõnul tegu auguga eurovalimiste korralduses, kuna topeltkodakondsete hääletmist kahes riigis põhimõtteliselt ei jälgita. «Euroopa Komisjon on olukorrast teadlik, kuid pole tahtnud sellega tegeleda,» ütles Jääskeläinen.

Probleem tekib ainult topeltkodakondsuse puhul. Ühes ELi riigis elav mõne teise ELi riigi passiga inimene võib oma elukohas hääletada vaid siis, kui ta registreerib end valijanimekirja. Hääleõigus päritoluriigis kaob siis automaatselt ära ja topelthääle andmise võimalust pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles