Ukraina ootab FSB-lt andmeid küüditatud tatarlaste kohta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Simferoopolis tatarlaste küüditamise mälestusüritusel osalenud naine.
Eile Simferoopolis tatarlaste küüditamise mälestusüritusel osalenud naine. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina julgeolekuteenistus SBU nõuab oma Venemaa ekvivalendilt FSB-lt, et see avalikustaks kõik 65 aasta tagust Krimmi tatarlaste küüditamist puudutavad dokumendid, kirjutab Raadio Vaba Euroopa

kodulehekülg

.

SBU juhi Valentin Nalivaitšenko sõnul pole nad siiani saanud FSB-lt palutud tatarlasi puudutavaid materjale. Ta ütles, et FSB-lt on ametlikult taotletud dokumente konkreetsete inimeste kohta juba kaks aastat tagasi. Saanud on Ukraina sealt aga vaid üldist statistikat.

Nalivaitšenko sõnul on nad abi saanud aga Kasahstani võimudelt. Sinna küüditati aastal 1944 osa Krimmi tatarlastest ja nüüd on Kasahstan andnud SBU-le 10 000 registreerimiskaarti, mis anti välja siis, kui asumisele saadetud inimesed sinna saabusid.

Eile tähistati 65 aasta möödumist sellest, kui Nõukogude võim saatis Kesk-Aasiasse asumisele umbes 200 000 Krimmi tatarlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles