Kuluhüvitiste skandaal sundis Briti alamkoja spiikri tagasi astuma

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannias poliitikute kuluhüvitiste ümber puhkenud skandaal sunnib esimest korda rohkem kui kolme sajandi jooksul tagasi astuma ka parlamendi alamkoja spiikri.

Michael Martin teatas täna pärastlõunal parlamendile tehtud lühikeses avalduses, et ta vabastab oma ameti juuni teisel poolel, vahendas BBC News.

Briti parlamendi alamkoja juht sunniti viimati oma ametist lahkuma 1695. aastal, kui sellel postil olnud John Trevor kaotas saadikute usalduse altkäemaksuvõtmise tõttu.

«Ma olen alati tundnud, et alamkoda on parim ühtsena. Selleks, et ühtsust saaks hoida, olen ma otsustanud, et ma jätan spiikri ameti pühapäeval, 21. juunil. See võimaldab alamkojal asuda uut spiikrit valima esmaspäeval, 22. juunil,» ütles leiboristide mõjukas esindaja.

«See on kõik, mis mul on öelda selles asjas,» lõpetas ta vähem kui minuti jooksul ning andis loa esitada küsimusi välisminister David Milibandile. 

Glasgow kirdeosa piirkonnast valitud Martin on parlamendi liige olnud 30 aastat ning neist viimased üheksa alamkoja spiikrina.

Briti parlamendis on alamkoja spiiker mõjukaim tegelane, mistõttu süveneb sellega veelgi Ühendkuningriigi sisepoliitiline kriis, mis kogub hoogu samaaegselt majanduslangusega.

Martinit kritiseeriti teravalt selle pärast, et ta olevat üritanud varjaya kuluhüvitiste jagamise skeeme, mis võimaldasid poliitikutel saada riigieelarvest 65 000 naelsterlingi suurusele aastapalgale suuri summasid lisaks.

Tänasel istungil tema vastu esitatud umbusaldusavaldusele oli alla kirjutanud 23 alamkoja liiget. Pole aga võimatu, et senine spiiker lahkub sootuks parlamendist. BBC peab seda isegi tõenäoliseks. Glasgow valimispiirkonnas valmistutakse igatahes juba suviseks ümbervalimiseks.

Samal ajal teatas peaminister Gordon Brown avalikult, et ükski leiboristist parlamendiliige, kes kuluhüvitiste reegleid rikkus, tulevastel valimistel ei kandideeri. Ka konservatiivist eksminister Douglas Hogg teatas juba, et ta lahkub parlamendist järgmiste üldvalimistega. Opositsioon nõuab samas juba ennetähtaegseid valimisi.

Suurbritannia arvamusküsitluste andmetel praegu leiboristide ees pika edumaaga juhtiv konservatiivide liider David Cameron märkis  täna raadiointervjuus, et vihane avalikkus mõtleb rohkem ennetähtaegsetele valimistele kui «ühe naljakas mustas rüüs isiku vahetamisele teise naljaka musta rüü vastu».

Teise maailmasõja järgse suurima majanduslangusega võitlev Brown üritab aga kindlasti vastu seista varaste valimiste korraldamisele ning on kutsunud reformima põhjalikult kuluhüvitiste süsteemi, et olukorda ohjes hoida. Ehkki skandaal räsib ka teisi erakondi, mõjub see kõige rängemalt just tosin aastat võimul püsinud leiboristidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles