Teadlased nõuavad Higgsi bosoni ümbernimetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kujutis näitab osakeste kokkupõrke jälgi CMSi eksperimendis.
Kujutis näitab osakeste kokkupõrke jälgi CMSi eksperimendis. Foto: SCANPIX

Ühe Higgsi bosoni teooriasse panustanud teadlase sõnul tuleks osake ümber nimetada. Carl Hageni hinnangul peaks nimes kajastuma ka teiste teadlaste töö, mitte ainult Suurbritannia füüsiku Peter Higgsi oma.

«Me oleme alati arvanud, et see nimi pole sobilik,» sõnas professor Hagen BBC-le antud intervjuus.

«Ühe inimese esiletõstmine jätab teised samasse töösse panustanud inimesed varju. Kuigi mina nimealustuskampaaniat ei alustanud, toetan ma seda,» lisas Hagen.

Peter Higgs avaldas oma töö tulemused 1964. aastal, kuid temast sõltumatult tulid samal ajal sarnaste  ideedega välja ka teised teadlased. Nad on pikka aega nõudnud osakese nime muutmist ja sellega on nõus olnud ka Higgs ise.

Oluliselt arvatakse teooriasse olevat panustanud Francois Engler, Peter Higgs, Gerald Guralnik, Tom Kibble, Robert Brout ja Carl Hagen. Viis neist kõnelesid ka möödunud aastal pressikonverentsil, mil anti teada Higgsi bosoniks peetava osakese avastamisest. Kohalolnud teadlaste ovatsioonide osaliseks sai aga ainult Higgs.

«Peter Higgsi koheldi nagu mingit rokkstaari, meid ülejäänuid pandi aga vaevalt tähele,» sõnas Hagen.

Kauakestnud arutelule on uue hoo andnud kuuldused, nagu võiks Nobeli füüsikapreemia minna sel aastal Higgsile. Higgsi bosoniks peetava osakese avastamisest LHC superpõrguti abil teatati möödunud aasta juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles