Vanhanen: Läänemeri on suremas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri
Läänemeri Foto: Mihkel Maripuu

Saastus tapab Läänemere ning seda ümbritsevad riigid peavad käivitama kiire päästeoperatsiooni, ütles teisipäeval Soome peaminister Matti Vanhanen.

«Läänemere olukord tekitab muret,» ütles Vanhanen Reutersi teatel Helsingis Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee istungil.

«Sisuliselt on Läänemeri aeglaselt suremas - kui me kiiresti midagi ette ei võta. Me peame praeguse nõiaringi murdma ja ühendama jõud ühiseks päästeoperatsiooniks.»

Läänemeri on kannatanud aastakümneid peamiselt endisest Nõukogude Liidust pärineva saaste käes. Jõed toovad endiselt merre keemilisi saasteaineid, mis panevad vohama vetikad.

Vanhanen ütles, et Soome korraldab 2010. aasta veebruaris Läänemere tippkohtumise, et otsida võimalusi mere puhastamiseks ja regiooni majanduse elavdamiseks.

«Me vajame ühiseid otsuseid, et viia tööstusest, põllumajandusest ja elamutest lähtuv saaste miinimumi,» ütles Vanhanen ENPA istungil, lisades, et üheks probleemiks on ka laevaliikluse kasv.

Vanhaneni sünged prognoosid on vastuolus mõnede raportitega, mille kohaselt Läänemere seisund on viimasel ajal pisut paranenud. Praegune Läänemere tegevuskava seab eesmärgiks mere seisundi parandamise aastaks 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles