Merkel: Stasi üritas mind värvata

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: AFP / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel ütles teisipäeval, et kommunistliku Ida-Saksamaa salapolitsei Stasi üritas teda värvata, kui ta ülikooli tööle kandideeris, kuid ta keeldus kohe.

Merkel, kes kasvas üles Ida-Saksamaal ja kellest sai 2005. aastal esimene idast pärit liidukantsler, meenutas, kuidas Stasi võttis temaga ühendust pärast seda, kui ta kandideeris Ilmenau Tehnikaülikooli assistendi kohale.

Pärast töövestlust juhatati Merkel ruumi, kus ta lootis, et talle makstakse välja sõidukulud, kuid tegelikult ootas teda seal Stasi ohvitser.

«Ütlesin väga kiiresti, et see ei ole minu jaoks,» ütles Merkel telekanali ARD vestlussaates. Kantsleri sõnul oli tal vastus varakult valmis mõeldud, kuna ta teadis, et Stasi võib temaga ühendust võtta. Merkel kavatses öelda, et ta ei suuda suud pidada ning lobiseb värbamisest sõpradele.

«Sellega oli asi ühel pool, sest peamine tingimus oli vaikimine,» ütles Merkel, lisades, et pakutud kohta ta ei saanudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles