Sõjaväekohus karistas SU-27 allakukkumise põhjustanud kindralmajorit

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ITAR-TASS 01: MOSCOW REGION, RUSSIA. AUGUST 5. A Sukhoi Su-27 flanker from the Russian Knights aerobatic demonstration team of the Russian Air Force performs aerial maneuvers during the air show at the Kubinka Air Force base. (Photo ITAR-TASS / Marina Lystseva)
ITAR-TASS 01: MOSCOW REGION, RUSSIA. AUGUST 5. A Sukhoi Su-27 flanker from the Russian Knights aerobatic demonstration team of the Russian Air Force performs aerial maneuvers during the air show at the Kubinka Air Force base. (Photo ITAR-TASS / Marina Lystseva) Foto: Lystseva Marina/COVI

Kindralmajor Kanamat Botašev, kes mõisteti süüdi hävituslennukiga SU-27 juhtunud õnnetuse  põhjustamises, karistati nelja-aastase tingimisi vangistusega.

Lisaks peab ta materiaalsete kulude hüvitamiseks maksma viis miljonit rubla ehk 121 400 eurot, edastas Interfaxi korrespondent Petrozavodski garnisoni sõjaväekohtust.

Ka ei tohi ta kolm aastat töötada riigiametis kohal, mis on seotud organisatsiooniliste ja administratiiv-majanduslike tööülesannetega.

Kohtus arutamisel olnud lennuõnnetus juhtus 28. juunil 2012. Botašev istus Besovetsi aerodroomil hävituslennuki SU-27 teise piloodi kohale, kuigi tal polnud selleks mingit luba. Lennu ajal sekkus ta ekipaaži komandöri tegevusse, võttes juhtimise üle. Kindralmajor ei saanud sellega aga hakkama, mistõttu hävituslennuk kukkus alla.

Meeskonnal õnnestus katapulteeruda ja seega üksi inimene kannatada ei saanud.

«Botaševi süüd kinnitasid kannatanu ehk kaitseministeeriumi esindajate tunnistused ja sõjaväeosa endise lennujuhi Jevgeni Oleiniku tunnistused,» ütles kohtunik Vladislav Pissarjov.

Kohus nõustus samas ekspertide väitega, et tekitatud kahju reaalne suurus on 100,3 miljonit rubla (2,43 miljonit eurot).

Lääne sõjaväeringkonna prokuratuuri esindaja rääkis ITAR-TASSile, et Botašev mõisteti süüdi kahe paragrahvi alusel. Neist üks puudutas lende ja nende ettevalmistusi puudutavate eeskirjade rikkumist ning teine ametivolituste ületamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles