Kommersant: Venemaal on demokraatia juhtimiskeskus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin (esiplaanil) koos administratsiooni ülema Sergei Ivanoviga.
Vene president Vladimir Putin (esiplaanil) koos administratsiooni ülema Sergei Ivanoviga. Foto: SCANPIX

Kommersandi andmetel eksisteerib Venemaal poliitikaministeerium ehk demokraatia juhtimise keskus.

27. detsembril 2011. aastal luges president Dmitri Mebedevi pressisekretär Natalja Timakova Gorki residentsis ajakirjanikele ette määruse, mille järgi määrati administratsiooni uueks juhiks Sergei Ivanov ja tema esimeseks asetäitjaks Vjatšeslav Volodin.

Siis oli presidendivalimisteni jäänud kolm kuud. Ennetähtaegne nimetamine näitas selgelt, et Volodin on nüüd poliitika vallas esinumbriks, kelle kontrolli alla läks ka põhiline sisepoliitiline instrumentaarium ehk sisepoliitika juhtimine.

Presidendi administratsiooni sisepoliitiline blokk kujutab endast omamoodi poliitikaministeeriumi, mis kontrollib ühiskondlike ja parteiliste suhete süsteemi, kultuuri- ja religioosseid organisatsioone ning äri- ja kutseliite.

Tõelistest ministeeriumitest eraldab seda oma eelarve ja peaaegu igasuguse reaalsete seadusandlike volituste puudumine.

Mitteformaalsete suhete ja üldise saladuskatte oreooli tõttu selle struktuuri ümber keeldusid enamus kaastöölistest tööd sisepoliitika üksuses oma nime all kommenteerimast.  Mõned viitavad riigiteenistuse seadusele, mõned aga sellele, et sisepoliitika mänedžeride töö sisu on «ametisaladus».

Kui administratsiooni tsentraliseeritud struktuuri mõtles välja Anatoli Tšubais, siis ühtse «poliitikaministeeriumi» ehitas üles Vladislav Surkov, kes kuni 2011.aastani töötas administratsiooni ülema esimese asetäitjana.

Alguses kujutas poliitikaministeeriumi struktuur endast seitsme üksuse kogumit. Volodini tehtud muudatuste tulemusel see laienes oluliselt.

Nö ministeeriumi töös on formaalseid ja mitteformaalseid tsoone. Esimene neist sisaldab kohtumiste ettevalmistamist poliitikute ja ühiskonnaelu tegelastega, presidendi esinemiste teeside koostamist, eelvestlust riigipeaga kohtuvate inimestega ja muud.

Sisepoliitikaministeeriumi töö mitteformaalne osa on pühendatud sisukamatele asjadele.
Sisepoliitika üksuse üks põhilisi funktsioone on aga töö regioonidega.

Kremli ametnike väitel langetab strateegilisi otsuseid president Vladimir Putin isiklikult, administratsiooni ülem Sergei Ivanov osaleb pigem arutlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles