Mahakantud Berlusconi on uue võimsa hoo sisse saanud

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia ekspreminister Silvio Berlusconi (paremal) ja tema paremtsentristliku bloki Vabaduse Rahvas peasekretär Angelino Alfano täna Roomas ajakirjanikega kohtumas.
Itaalia ekspreminister Silvio Berlusconi (paremal) ja tema paremtsentristliku bloki Vabaduse Rahvas peasekretär Angelino Alfano täna Roomas ajakirjanikega kohtumas. Foto: SCANPIX

Itaalia pikaajalise poliitilise kriisi tõeline kasusaaja pole ei keegi muu kui endine peaminister Silvio Berlusconi.

Täna sai teatavaks, et uut valitsus hakkab moodustama vasaktsentristliku Demokraatliku Partei aseesimees Enrico Letta. Kuigi Berlusconi seal suure tõenäosusega ministrikohta ei saa, pole analüütikutel kahtlust, et just tema hakkab kaadri taga nööre tõmbama, teatab uudisteagentuur AFP.

«Berlusconi ei suuda varjata oma rõõmu selle üle, kuidas kriis välja kukkunud on,» sõnas ärilehe Il Sole 24 Ore kolumnist Stefano Folli.

Vasakpoolsete ajalehe La Repubblica kolumnisti Claudio Tito sõnul on pikaleveninud ummikseis andnud Berlusconi kätte tühja tšekiblanketi.

Teiste kommentaatorite hinnangul võib aga Berlusconil olla pikaajalisem plaan saada Itaalia presidendiks, kui äsja teiseks ametiajaks valitud Giorgio Napolitano varakult tagasi astub.

Poliitikaanalüütiku Barbara Spinelli sõnul pole raske ette kujutada Berlusconit riigipeaks pürgimas.

Berlusconi paremtsentristlik Vabaduse Rahvas jäi veebruaris toimunud üldvalimistel väga napilt vasaktsentristliku koalitsiooni järel teiseks, saades pea kolmandiku häältest.

Peamine vasaktsentristlik erakond Demokraatlik Partei on küll korduvalt välistanud igasuguse liidu Berlusconiga, kuid samas lükkasid vasaktsentristide mitmed pakkumised omakorda tagasi protestipartei Viie Tähe Liikumine saadikud.

Vaid mõne kuu eest poliitikas tähtsuse minetanud jõuks nimetatud Berlusconi on saanud uue hingamise, tehes ettepanekuid koalitsioonivalitsuse moodustamiseks ja esitledes iseend Itaalia huvide eest võitleva mõõduka riigimehena.

Berlusconi perekonnale kuuluv päevaleht Il Giornale kirjutas Berlusconi kohta, et ta võtab riigi oma õlgadele ja kutsub esile üldist üksmeelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles