Saksa kohus kinnitas terrorismi andmebaasi seaduslikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa põhiseaduskohus kinnitas täna tuhandete inimeste andmeid sisaldava terrorivastase andmebaasi seaduslikkust, kuid käskis teha muudatusi selle haldamises ja sisus.

Siseminister Hans-Peter Friedrich ütles pärast otsust, et kohtu nõutud muudatused puudutavad ka andmebaasi paremäärmuslaste kohta.

Mõlemad andmekogud loodi selleks, et uurijatel oleks parem kahtlusalustel silma peal hoida, ja neisse on koondatud ligikaudu 60 politsei- ja luureteenistuse andmed.

Terrorismivastasele andmebaasile pandi alus 2007. aastal ja nüüdseks sisaldab see infot ligikaudu 17 000 inimese kohta. Paremäärmuslaste andmebaasi hakati koostama 2012. aastal.

Mõlemad sisaldavad kahtlusaluste nimesid, sünniaegu ja aadresse, aga ka kasutatud telefoninumbreid, pangaandmeid ja teavet usulise kuuluvuse kohta.

«Terroristide» andmebaasi kantud isikutest on ametivõimude sõnul 84 protsenti seotud äärmuslike islamiorganisatsioonidega.

Andmebaaside vastased leidsid, et niisugune info koondamine on seadusevastane, sest kontroll selle üle, kuidas võimud andmeid kasutavad, ei ole piisav. Nad tõstatasid ka küsimuse, mille põhjal kahtlusalune nimekirja pannakse.

Karlsruhe föderaalne konstitutsioonikohus otsustas, et andmebaas ei riku kellegi põhiseadusega tagatud õigusi, kuid andis valitsusele käsu 2014. aasta lõpuks mõningad muudatused teha.

Läbipaistvuse ja kontrolli tagamiseks peab parlament saama andmebaasi kohta regulaarselt raporteid, ütles kohus. Piirangud seati ka andmebaasi kantavatele isikutele, nii näiteks ei tohi nimekirja lülitada inimesi, kes - võibolla teadmatult - lihtsalt toetavad mõnd organisatsiooni, mis pooldab terrorismi.

Friedrich ütles, et kohtuotsuse üksikasjad antakse ekspertidele läbi vaadata ning muudatused tuleb teha nii, et andmebaasi efektiivsus ei kannataks.

Minister kinnitas, et on otsusega üldjoontes rahul.«Kohus otsustas, et kuna võitlus terrorismiga on ülimalt tähtis, on agentuuride koostöö oluline ja terrorismivastane andmebaas on selle koostöö hädavajalik alus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles