Saksa süüdistajad uurivad neljandat kõige tagaotsitumat natsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1945. aasta arhiivifoto Auschwitzi koonduslaagri väravast
1945. aasta arhiivifoto Auschwitzi koonduslaagri väravast Foto: SCANPIX

Saksamaa uurib Auschwitzi surmalaagris väidetavalt valvurikohustusi täitnud meest, teatasid prokurörid täna. Meedia teatel on sama mees ka Simon Wiesenthali keskuse kõige tagasiotsitumate natside nimekirjas.

Stuttgarti linna süüdistajad kinnitasid täna uudisteagentuurile AFP, et nad alustasid 2012. aasta sügisel ühe Auschwitzi kontsentratsioonilaagri väidetava valvuri uurimist. Uuritava nime keeldusid nad avaldamast ning lisasid, et ühtegi süüdistust pole mehele esitatud.

Saksa meedia teatel on tegu aga 93-aastase Hans Lipschis, kes elab Baden-Württembergi liidumaal asuvas Aaleni linnas. Mehe enda väitel töötas ta laagrid koka, mitte vangivalvurina, teatas eile hilisõhtul telekanalil SWR.

Leedus sündinud Lipschis sai natsidelt etnilise sakslase staatuse. 1956. aastal kolis ta USAsse, kuid deporteeriti 1983. aastal Saksamaale tagasi, teatas möödunud nädalavahetuse ajaleht Welt am Sonntag.

Simon Wiesenthali keskus pani ta oma 2013. aasta raportisse kirja kui neljanda kõige tagaotsituma natsi. Keskuse sõnul teenis mees 1941. aastast 1945. aastani Auschwitzis ja osales süütute tsiviilisikute, kellest enamik olid juudid, tagakiusamises ja massimõrvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles