Kolm tiibetlast süütasid end põlema

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksiilis tiibetlased peavad hingepalvust süüdanud rahvuskaaslase eest.
Eksiilis tiibetlased peavad hingepalvust süüdanud rahvuskaaslase eest. Foto: SCANPIX

Edela-Hiinas süütasid end eile Pekingi valitsuse vastase meeleavaldusena üks noor naine ja kaks Tiibeti munka, nad kõik surid saadud vigastustesse, edastab AFP.
 

Ruo'ergai maakonna kloostri mungad Lobsang Dawa ja Konchog Woeser süütasid end Siuchani provintsis Aba prefektuuris, kus on leidnud aset paljud sarnased sündmused, kinnitasid Raadio Vaba Aasia (RFA) ja inimõiguste eest võitlev rühmitus Vaba Tiibet.

Lisaks suri samas prefektuuris asuvas Rangtangi maakonnas ennast samal päeval põlema pannud 23-aastane naine.

2009. aastast saadik on üle 110 tiibetlase end Hiina rõhumise vastase meeleavaldusena põlema süüdanud, enamus neist suri saadud vigastustesse.

Peking eitab rõhumist ning viitab hoopis Tiibetisse ja teistesse suure tiibetlaste hulgaga piirkondadesse tehtud märkimisväärsetele investeeringutele. Kriitikud väidavad samas, et majanduslik areng on toonud piirkondadesse elama palju hiinlasi ning kahjustanud Tiibeti traditsioonilist kultuuri.

Raadia Vaba Aasia andmetel on Hiina võimud neis piirkondades tugevdanud valvet ning mõnikord blokeerinud ka kommunikatsioonisüsteemid.

Viimastel kuudel on mitmed tiibetlased vangistatud süüdistatuna protestile ärgitamises ning välismaailma protestidest teavitamises.

Peking mõistab protestiavaldused hukka ning süüdistab separatismile õhutamises eksiilis elavat Tiibeti liidrit Dalai laamat

1959. aastast eksiilis elav Nobeli rahupreemia laureaat Dalai laama on kirjeldanud taolisi proteste kui meeleheite avaldusi, mida tema peatada ei suuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles