Popkunstnik Warholist tehtud haruldased fotod jõudsid päevavalgele

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Wood foto Andy Warholist.
Steve Wood foto Andy Warholist. Foto: SCANPIX

Maailmakuulsast popkunstnikust Andy Warholist tehtud portreefotod lebasid arhiivikapis unustatuna 30 aastat, enne kui need üles leiti, kuid nüüd jõuavad need järgmisel kuul New Yorki näitusele.

Piltide autoriks oli Daily Expressi fotograaf Steve Wood, kes jäädvustas Warholit 1981. aastal Prantsusmaal Deauville’i linna hotellis.

«Pildistada oli lihtne, see käis väga instinktiivselt, meenutas Wood BBC-le antud intervjuus. «Andyga oli väga kerge koos töötada. Ta usaldas mind ja laskis end juhtida. Meie vahel oli kõva keemia.»

Fotograaf selgitas ka, et 35-millimeetrisele slaidfilmile tehtud fotod kogusid unustatuna tema arhiivikapis üle kolme aastakümne tolmu. «Deauville’ist tulin tagasi nii paljude fotodega kuulsustest, et ma valisin välja need, mis kohe trükki läksid ja unustasin teised,» rääkis Wood.

Woodi sõnul meenusid tal pildid alles möödunud aastal, kui tema fotograafist sõber keeldus uskumast, et Wood on üldse Warholiga kohtunud. Mees hakkas oma sõnade tõestuseks vana arhiivi läbi otsima, kuni leidiski Warholi pildid inglise näitleja Dennis Watermani omade kõrvalt.

Fotosid saab nüüd maikuus näha New Yorgis väljapanekul «Kadunud ja siis leitud». Näitust toetab ka Warholi 1969. aastal algatatud ja siiani ilmuv ajakiri Interview.

«Nende taasleitud fotode võlu seisneb selles, et kui mõelda, milliseid pilte Andy Warholist on seni nähtud, siis need fotod näitavad legendi harvanähtud intiimsemast küljest,» sõnas Interview’ toimetaja Christopher Bollen. «Need fotod paljastavad teistsuguse Warholi, kui enamik meist on eales kogenud,» lisas Bollen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles