Itaalia politsei harvendas Napoli maffia ridu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia politseinikud viimas ära Napolis vahistatud arvatavaid maffiamehi.
Itaalia politseinikud viimas ära Napolis vahistatud arvatavaid maffiamehi. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia lõunaosas teisipäeval organiseeritud kuritegevuse ohjeldamiseks korraldatud suuroperatsiooni käigus võeti kinni 68 kahtlusalust, keda peetakse kurikuulsast Napoli maffiast ehk Camorrast eraldunud haru liikmeks.


Politsei teatel otsiti neid isikuid taga mõrvade, narkootikumide salaveo ja rahapesu pärast. Haarangutele eelnes rühmituse arvatava liidri Raffaele Amato vahistamine Hispaanias nädalavahetusel, edastas BBC News.

Politsei arreteeris 36 isikut, karabinjeerid 20 muud ja finantspolitsei veel 12 ülejäänut, teatas AFP-le politsei pressiesindaja. Lisaks kahtlusaluste vahistamisele arestiti umbes 5 miljoni euro väärtuses varasid, sealhulgas maavaldusi Hispaanias ja pangaarveid Monaco vürstiriigis.

Maffia tegevus on tekitanud avalikkuse suure pahameele ning sel kevadel Napolis korraldatud protestimarsil organiseeritud kuritegevuse vastu osales 100 000 inimest. Camorra rühmitusi süüdistatakse viimastel aastatel kümnetes tapmistes seoses võimuvõitlusega illegaalses narko- ja relvaäris.

Kohtunikud olid seekord andnud orderi kokku 109 inimese arreteerimiseks, enamik neist Amato-Pagano klannist, mis on asunud tegutsema rivaalitseva Paolo Di Lauro perekonna vastu Napoli põhjapoolses Scampia eeslinnas. Mõned arreteeritavad olid juba varasemast kinni peetud, kuid osa viibis endiselt jooksus.

1991. ja 1993. aasta vahel toime pandud kaheksas mõrvas ja kokaiiniveos süüdistatav Raffaele Amato tabati aga koostöös Hispaania võimudega paljude teistes riikides ja ka Eestis tagaotsitud kurjategijate pelgupaigaks kujunenud Marbella kuurortlinnas pühapäeval.

Itaallane oli elanud valenime all päikeserannikul juba kolm aastat. Maffiajuhiga koos tabati ka üks tema leitnantitest Carmine Minucci ning eilsete haarangute ajal vahistati ka Amato abikaasa Elmelinda Pagano.

Teisipäevane operatsioon oli osa laiemast võitlusest Itaalia organiseeritud kuritegevusega erinevates piirkondades.

10. mail arreteeriti neli aastat end varjanud Salvatore Coluccio - lõunapoolse Kalaabria regiooni maffia 'Ndrangheta arvatav perepealik. Mees leiti üles salapunkrist, mis oli varustatud elektrigeneraatori, õhukonditsioneeri ja suure toidumoonaga.

5. mail teatas politsei, et on konfiskeerinud üle 300 miljoni euro väärtuses kinnisvara ja rahalisi vahendeid 13 arvatavalt Sitsiilia maffia liikmelt, kes arreteeriti juba 2007. aastal.

Eelmisel kolmapäeval andis aga Hollandi kohus käsu saata Saksamaale itaallane Giovanni Strangio, keda kahtlustatakse osalemises kahe aasta eest augustis Duisburgi õhe pitsarestorani ees puhkenud maffia veresaunas, milles hukkus kuus 'Ndrangheta rivaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles