Euroopast valiti astronautideks üks naine ja viis meest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued Euroopa astronaudid täna ESA peakorteris Pariisis. Ülevalt vasakult: Alexander Gerst (Saksamaa), Samantha Cristoforetti (Itaalia), Timothy Peake (Suurbritannia), ees vasakult: Luca Parmitano (Itaalia), Andreas Mogensen (Taani) ja Thomas Pesquet (Prantsusmaa).
Uued Euroopa astronaudid täna ESA peakorteris Pariisis. Ülevalt vasakult: Alexander Gerst (Saksamaa), Samantha Cristoforetti (Itaalia), Timothy Peake (Suurbritannia), ees vasakult: Luca Parmitano (Itaalia), Andreas Mogensen (Taani) ja Thomas Pesquet (Prantsusmaa). Foto: AP / Scanpix

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) tegi täna teatavaks kuus uut astronauti, kes pärast aasta aega kestnuid väsitavaid katseid üle 8400 soovija seast välja valiti.


Euroopa uude kosmoseeliiti kuulub üks itaalia naine ning viis meest, kellest üks on samuti Itaaliast pärit. Teiste kodumaadeks on Suurbritannia, Taani, Prantsusmaa ja Saksamaa, vahendas AFP.

«Olen väga uhke tulemuse üle, mille me selle valikuga saavutasime,» ütles ESA esindaja Simonetta Di Pippo pressikonverentsil. «See tulemus ületab meie ootusi.»

Di Pippo sõnul pole kuue õnneliku väljavalitu näol tegemist mitte üksnes väljapaistvate astronautidega, vaid esindatud on ka erinevad Euroopa riigid ning see peaks suurendama Euroopa riikide toetust kosmoselendudele.

«Ma pole kindel, kumb on rohkem hirmuäratav, kas viibida toatäie ajakirjanike ees või istuda ühel päeval raketi otsas, mis kosmose suunas stardib,» ütles üks tulevastest astronautidest, taanlane Andreas Mogensen. «Enamiku jaoks meist on see elupikkuse unistuse kulminatsioon. Kui sa üles kasvad, kehutavad su vanemad ja teised sind oma unistuse poole pürgima. Kuid keegi ei ütle, mida teha, kui see täitub.»

Viis ülejäänud astronauti on Samantha Cristoforetti ja Luca Parmitano Itaaliast, Alexander Gerst Saksamaalt, Timothy Peake Suurbritanniast ja Thomas Pesquet Prantsusmaalt.

Mõlemad itaallased ja Peake on oma riigi õhuvägedes hävituslennukite piloodid, ka Pesquet juhib lennukeid, kuid teeb seda Air France'is Airbus 320ga. Sakslasel Gerstil on teaduskraadid füüsikas ja maateaduses ning on alates 2005. aastast töötanud teadurina. Mogensenil on doktorikraad inseneriteaduses.

31 kuni 37 aastat vanad astronaudid alustavad septembris pooleteise aasta pikkust esmast väljaõpet Euroopa astronaudikeskuses Kölnis Saksamaal. Seejärel saab igaüks individuaalset koolitust vastavalt oma spetsiifilisele missioonile.

Uustulnukitest astronaudid on esimesed, kes pärast 1992. aastat ESA astronaudiprogrammiga liituvad. Nende üheks peamiseks eesmärgiks on valmistuda tulevasteks Rahvusvahelise Kosmosejaama missioonideks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles