Emeriitprofessor: soomlaste sõjakuriteod on uurimata valdkond

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomlaste sõjakuriteod on veel uurimata valdkond, kinnitas naisuuringute emeriitprofessor Kaija Heikkinen.

Heikkineni sõnul pole erinevalt Saksamaast uuritud vangide tulistamisi, surnukehade mõnitamisi, vägistamisi. Ka marginaliseeritud mehed ja poliitvangide saatus rindel on läbiuurimata valdkonnad, vahendas mtv3.fi.

Ka on vähe informatsiooni soomlastest sõdurite tegevusest ja suhetest Ida-Karjalas. Ajakirjanik Pauliina Salmineni värskes raamatus «Miehittäjän morsiamet» («Okupandi mõrsjad») on seda täpsustatud.

Salminen, kes uuris näiteks ülekuulamiste protokolle ja luges vanu armastuskirju, kinnitab, et soomlased sõlmisid palju suhteid Ida-Karjala naistega. Soomlased kasutasid neid seksuaalselt ära, vägistasid, sundisid aborte tegema ja ostsid naisi omale. Erinevatest suhetest sündis vähemalt 500 last.

Rindel käinud naiste tegevust uurinud Heikkinen kinnitab, et lotad ehk riigikaitse tugiorganisatsiooni kulunud naisvabatahtlikud vaikisid meeste suhetest.

«Nad sulgesid silmad ja kõrvad meeste maailma ees. Nad ei tahtnud näha mehi tasuliste naistega ega ka juhuslikke- ning armusuhteid,» selgitas emeriitprofessor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles