Kuni kolmandik Läti õpetajatest võib töö kaotada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbes 10 000 Läti haridustöötajat protesteerisid 2. aprillil Riias valdkonnas kavandatud kärbete vastu.
Umbes 10 000 Läti haridustöötajat protesteerisid 2. aprillil Riias valdkonnas kavandatud kärbete vastu. Foto: Reuters / Scanpix

Läti valitsuse plaan viia haridussüsteemis läbi struktuurireform võib jätta tööta kuni kolmandiku kõigist õpetajatest ehk 10 000 inimest, möönis haridus- ja teadusministeeriumi riigisekretär Mareks Gruskevics.


Praegu töötab Läti haridussüsteemis umbes 30 000 õpetajat.

Gruscevics ütles kohtumisel valitsuse, tööandjate ja ametiühingute esindajatega, et karmi reformi ja kulude säästmisega kaotab töö umbes 10 000 õpetajat.

Kõrge ametnik ütles, et õpetajate palgafondi vähendatakse kavandatud eelarvekärbete raames 25 miljoni lati (552 miljonit krooni) võrra.

Haridusministeerium on pakkunud välja kaks tegevusplaani. Esimese alusel vähendatakse kõikide õpetajate palka 20 protsenti. Gruscevicsi sõnul viiks selline plaan parimate õpetajate lahkumiseni koolidest.

Teine plaan näeb ette täiskoha korral koormuse tõstmist seniselt 21 tunnilt 27-ni.

Haridus- ja teadusministeeriumi spetsialistid kohtuvad ülehomme õpetajate ametiühingu esindajatega, et ühes kahest plaanist kokku leppida.

Haridus- ja teadusminister Tatjana Koke on varem öelnud, et reformi läbiviimisel võib töökoha kaotada umbes 4000 õpetajat. Hiljem tõsteti see arv umbes 6000ni.

Minister tõrjus aga ametiühingute mure, et reformi käigus võib koha kaotada kuni 14 500 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles