Euroopa uued astronaudid: üks naine ja viis meest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued Euroopa astronaudid täna ESA peakorteris Pariisis. Ülevalt vasakult: Alexander Gerst (Saksamaa), Samantha Cristoforetti (Itaalia), Timothy Peake (Suurbritannia), ees vasakult: Luca Parmitano (Itaalia), Andreas Mogensen (Taani) ja Thomas Pesquet (Prantsusmaa).
Uued Euroopa astronaudid täna ESA peakorteris Pariisis. Ülevalt vasakult: Alexander Gerst (Saksamaa), Samantha Cristoforetti (Itaalia), Timothy Peake (Suurbritannia), ees vasakult: Luca Parmitano (Itaalia), Andreas Mogensen (Taani) ja Thomas Pesquet (Prantsusmaa). Foto: AP / Scanpix

Euroopa Kosmoseagentuur tegi eile teatavaks kuus uut astronauti, kes pärast aasta aega kestnud väsitavaid katseid rohkem kui 8400 soovija seast välja valiti.



Euroopa uude kosmose-eliiti kuulub üks itaalia naine ning viis meest, kellest üks on samuti Itaaliast pärit. Teiste kodumaadeks on Suurbritannia, Taani, Prantsusmaa ja Saksamaa, vahendas AFP.

«Ma pole kindel, kumb on rohkem hirmuäratav, kas viibida toatäie ajakirjanike ees või istuda ühel päeval raketi otsas, mis kosmose poole stardib,» ütles üks tulevastest astronautidest, taanlane Andreas Mogensen. «Meist enamiku jaoks on see elupikkuse unistuse kulminatsioon. Kui sa üles kasvad, kehutavad su vanemad ja teised sind oma unistuse poole pürgima. Kuid keegi ei ütle, mida teha, kui see täitub.»

31–37 aastat vanad astronaudid alustavad septembris pooleteise aasta pikkust esmast väljaõpet Euroopa astronaudikeskuses Kölnis. Seejärel läbib igaüks individuaalse koolituse.

Uustulnukatest astronaudid on esimesed, kes pärast 1992. aastat Euroopa Astronaudikorpusega liituvad. Nende üheks peaeesmärgiks on valmistuda tulevasteks Rahvusvahelise Kosmosejaama missioonideks.

Väljavalitud


•    Samantha Cristoforetti ja Luca Parmitano (Itaalia), Timothy Peake (Suurbritannia) – õhuväepiloodid


•    Thomas Pesquet (Prantsusmaa) – Air France’i piloot


•    Alexander Gerst (Saksamaa) – füüsikateadlane


•    Andreas Mogensen (Taani) – insener

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles