Lenini mausoleum avatakse taas mais

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini mausoleumi kattev valge telk.
Lenini mausoleumi kattev valge telk. Foto: SCANPIX

Moskva südalinnas Punasel väljakul Kremli müüri ääres asuv revolutsioonijuhi Vladimir Lenini mausoleumi renoveerimistööd peaksid lõppema mai keskpaigas.

Vene meedia teatel avatakse mausoleum taas huvilistele 15. mail ehk pool aastat pärast seda, kui see septembris remonttöödeks suleti ja hiiglasliku valge telgiga kaeti, vahendas uudisteagentuur Interfax Vene riigijuhte kaistva ja Kremli turvalisuse eest vastutava Venemaa Föderaalse Kaitseameti (FSO) teadet.

Marmorist mausoleum püstitati 1930. aastal arhitekt Aleksei Stšussevi projekti järgi seal varem asunud puitmausoleumi asemele. Hoonet restaureeriti põhjalikult 1970. aastatel, kuid hoonealuse pinnase vajumise ning seda kahjustanud lume- ja vihmavee tõttu tuli hoone renoveerimistöödeks sulgeda.

Seejuures ei viidud 1917. aasta oktoobris riigipöördega võimule tulnud kommunistliku juhi Lenini balsameeritud keha remonttööde ajaks sealt minema. Väidetavalt vaadatakse selle seisund aga üle ja vahetatakse välja ka ülikond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles