Džomolungmal kakelnud mägironijad ja šerpad jõudsid kokkuleppele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džomolungma
Džomolungma Foto: SCANPIX

Esmastel andmetel kaks, nüüdsetel andmetel kolm eurooplasest mägironijat jõudsid šerpadega, kellega neil lahkarvamused ja ka kaklus tekkis, lõpuks kokkuleppele.

Kolmikul tekkis Džomolungmal giidideks ja varustuse kandjateks olnud šerpadega kaklus möödunud nädala laupäeval, edastab AFP.

Kolmandas laagris, mis on 7000 meetri kõrgusel olnute sõnul tekkis erimeelsus edaspidise ronimise ettevalmistuse suhtes.

Eurooplased ei oodanud ära nepaallastest giidide uurimist ja katsetamist, mis oleks parim tee edasi ronimiseks, vaid läksid ise omal käel seda tegema.

Giidid vihastasid selle peale, kuna nemad vastutasid ronijate eest. Tekkis sõnelus ja kaklus.

Eurooplaste triosse kuulusid šveitslane Ueli Steck, itaallane Simone Moro, kes on Džomolungmale roninud neli korda, ning britt Jonathan Griffith.

Džomolungma esmavallutajateks on uusmeremaalane Sir Edmund Hillary ja Nepali šerpast giid Tenzing Norgay, kes jõudsid sinna 1953. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles