Solana: EL eelistab pidada Moskvaga dialoogi

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Javier Solana.
Javier Solana. Foto: Reuters / Scanpix

Vaatamata hiljutistele suhtlemisraskustele eelistab Euroopa Liit pidada Moskvaga dialoogi ja sõlmida kokkuleppeid, rääkis ELi välispoliitikajuht  Javier Solana.


«Eelmisel suvel toimunud sõda Gruusias tõi meie suhtesse tõsiseid pingeid,» rääkis Solana uudisteagentuurile RIA Novosti enne kahepäevast tippkohtumist antud intervjuus.

«Olukord ei ole veel lahenenud ja on asju, millega me pole nõus. Kuid me jätkame dialoogi ja koostööd ning ma loodan, et suudame teha selle vallas konstruktiivse muudatuse.»

Talvisel Vene-Ukraina gaasisõjal olid Solana sõnul tõsised tagajärjed Euroopa Liidu gaasitarbijatele.

«Järelikult on siin vajadus tugevama ja viimistletuma raamistiku järele meie suhetes selles valdkonnas, et tulevikus saaks vältida niisuguste intsidentide kordumist ja luua usaldust meie vahele.»

Kommenteerides president Dmitri Medvedevi ideed uuest koostööleppest Euroopa julgeoleku kohta ja rahvusvahelisest lepingust koostööst energiasektoris märkis Solana, et EL on huvitatud avatud ja konstruktiivsest dialoogist turvalisuse suurendamise võimalustest Euroopas.



Ühenduse välispoliitikajuhi sõnul on selles vallas ruumi uutele jõupingutustele, nii et iga inimene Euroopas tunneks end julgeoleku seisukohalt mugavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles