Türkmenistani riiklik meedia varjab presidendi ratsutamisäpardust

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov.
Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov. Foto: SCANPIX

Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov kukkus ratsutamisvõistlustel hobuse seljast maha, kohalik meedia on aga intsidendi osas vait kui sukk.

Riigipea kukkus hobuselt mõni sekund pärast finišijoone ületamist, vahendas AFP. Ta oli osalenud ühekilomeetrisel distantsil oma lemmikhobuse Berkarariga.

Intsident leidis aset pühapäeval pealinnas Aşgabatis, kus toimus iga-aastane hobusefestival.

Videolt on näha, kuidas rahvuslikku ratsutamisriideid kandev mees kukub hobuselt kohe pärast finišijoont maha ja jääb liikumatult lebama. Mõni hetk hiljem tormavad maaslamaja juurde mustades ülikondades turvatöötajad.

Kohalik meedia edastas presidendi võitu ja tõsiasja, et see tõi riigipeale sisse 11 miljonit dollarit. Kogu raha andis ta riiklikku hobusefondi.

Riiklik ajaleht Neutral Turkmenistan pühendas presidendi võidule neli külge, kus oli kuus suurt fotot rahvuslikke riideid kandvast riigipeast. Presidendi kukkumisest polnud aga ühtegi sõna.

Riigitelevisioon näitas võistlust küll, kuid ülekanne katkes järsult pärast finišit.

Riiklik telejaama näitas Berdõmuhhamedovit esmaspäeva õhtul ja ka teisipäeval. Riigipea oli hea tervise juures.

Pagenduses olevale Türkmenistani opositsioonile lähedaste veebisaitide andmetel oli õnnetus tekitanud pealinnas suurt muret. Ametnikud on püüdnud teha kõik, et vältida ülesvõtete jõudmist üle piiri.

Uudisteportaali Gundogar andmetel toimusid Aşgabati rahvusvahelisel lennuväljal maalt lahkuvate reisijate intensiivsed läbiotsimised. Ametivõimud üritasid leida mobiiltelefone, videokaameraid ja tahvelarvuteid, kus kõnealune intsident võiks olla pildi kujul salvestatud.

Siseministeeriumi allikate väitel on peetud kinni kümneid inimesi, keda kahtlustatakse
videoülesvõtte väljatoimetamise katses.

Venemaa riiklik telekanal igatahes näitas Türkmenistani presidendi äpardust.

Videot õnnetusest näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles