ÜRO: Põhja-Jäämere jää sulab rekordkiirusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aylesi jääsaar 800 kilomeetri kaugusel Põhjapoolusest.
Aylesi jääsaar 800 kilomeetri kaugusel Põhjapoolusest. Foto: SCANPIX

Põhja-Jäämere jää sulas erakordselt palaval 2012. aastal rekordkiirusega, mis annab alust muretseda kliimamuutuse ja sellest tulenevate äärmuslike ilmanähtuste pärast, teatas ÜRO meteoroloogiaagentuur (WMO) täna.

Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni raportist eelmise aasta olukorra kohta selgus, et jääsulamishooajal augustist septembrini oli jää all vaid 3,4 miljoni ruutkilomeetri suurune ala Põhja-Jäämerest. Seda on 18 protsenti vähem kui eelmisel rekordsoojal aastal 2007.

WMO peasekretäri Michel Jarraud' sõnul on tegemist murettekitava märgiga kliimamuutusest.

«Lisaks pakkus möödunud aasta meile muid ekstreemsusi, nagu põuad ja troopilised tsüklonid. Niisuguseid nähtusi on alati esinenud, kuid äärmuslike ilmaolude füüsilisi ilminguid mõjutab üha enam kliimamuutus,» märkis ta.

«Võtame ühe näite. Kuna merepinna tase on ülemaailmselt 20 sentimeetrit kõrgem kui aastal 1880, uputavad Sandy-sugused orkaanid rannikualasid senisest rohkem,» rääkis Jarraud.

Lisaks on peasekretäri sõnul murettekitav atmosfääri madalamate kihtide soojenemine. «Atmosfääris sisalduvate kasvuhoonegaaside kontsentratsioon jätkab tõusmist,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles