NATO hävitajad maandasid loata Leetu sisenenud Saksa lennuki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAS 39D Gripen-hävitajad õhuturbeharjutusel.
JAS 39D Gripen-hävitajad õhuturbeharjutusel. Foto: SCANPIX

Leedu põhjaosas asuvast Zokniai õhuväebaasist tõusid neljapäeval lendu kaks NATO hävitajat, et kontrollida teadet Poolast loata Leedu õhuruumi sisenenud kerglennuki kohta.


Tšehhi relvajõudude kaks JAS-39 Gripen hävitajat, mis praegu Balti õhuruumi turvavad, avastasid Saksa päritolu õhusõiduki.

«Seda juhtub pidevalt. Väikelennuk sisenes Leedu õhuruumi Poolast ilma lennuplaani või mingisuguse ühenduseta. Pärast maandumist selgus, et selle pardal oli kaks Saksa turisti, abielupaar, kes oli teel Klaipedasse,» ütles Leedu õhujõudude ülem brigaadikindral Arturas Leita agentuurile BNS.

Tema sõnul ootab Leedu lääneosas Gargzdaisse maandunud sakslasi trahv tsiviillennunduse reeglite rikkumise eest. Reeglite kohaselt tuleb kõikidel Leedu õhuruumi sisenevatel lennukitel esitada lennujuhtidele eelnevalt oma lennuplaan.

Loata lendamine on Leita sõnul sagedasem suviti ning enamasti ei lähe hävitajaid lennukite sihtkoha ja meeskonna väljaselgitamiseks tarvis, sest seda saab teha ka teisiti.

Praeguste lepete kohaselt turvavad NATO partnerid Baltimaade õhuruumi 2011. aastani, ent Leedu, Läti ja Eesti taotlevad missiooni pikendamist vähemalt 2018. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles