Läbiotsimised Venemaal jõudsid Põhjamaade Nõukogu kontorisse

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Carl Bildt
Rootsi peaminister Carl Bildt Foto: AP / Scanpix

Põhjamaad suhtuvad kriitiliselt Vene võimude inspektsiooni Põhjamaade Nõukogu kontorisse Kaliningradis, lausus Rootsi välisminister Carl Bildt reedel.
 

Bildt ütles ajakirjanikele, et Vene võimud viisid inspektsiooni läbi möödunud reedel ulatuslike reidide raames Venemaal tegutsevate vabaühenduste tööruumidesse.

Bildti sõnul on üllatav, et inspektsioon korraldati Nõukogu Kaliningradis asuvasse informatsioonikeskusesse. «Raske on öelda, kas selle reidi näol on tegemist millegagi, mis on teadlikult suunatud Põhjamaade Ministrite Nõukogu vastu, või on see osa laiemast suundumusest Venemaal,» arutles Rootsi välisminister BNSi andmetel.

Bildt sõnas, et Põhjamaad nõuavad tuleval nädalal ühiselt Venemaa välisministeeriumilt selgitust. Kõigi Põhjamaade saatkondade esindajad Moskvas lähevad välisministeeriumisse ning nõuavad läbirääkimisi selles küsimuses, kirjutab Barents Observer.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten teatas oma avalduses, et selline sekkumine häirib tugevalt muidu häid suhteid Venemaaga.

«Demokraatlikus ühiskonnas on väga oluline, indiviidid ja valitsusvälised organisatsioonid saaksid töötada vabalt kartmata sekkumist ja kontrolli. Põhjamaade Ministrite Nõukogu mõistab seega hukka Vene võimude kontrollreidid Põhjamaade Nõukogu kontorisse Kaliningradis.

Soome välisminister Erkki Tuomioja ütles Helsingin Sanomatile, et taoline tegevus pole vastuvõetav.

«Ma ei muretse Põhjamaade Nõukogu pärast, sest ma arvan, et kõik saab korraldatud, kui me teeme sellise selge avalduse Põhjamaade poolt, ent kogu situatsioon on kodanikuühiskonna toimimise seisukohast väga murettekitav,» sõnas Tuomioja.

Põhjamaade Nõukogu kujutab endast kogu, mis koondab kõigi Põhjamaade parlamentide esindajaid.

Vene võimud on valitsusvälised organisatsioonid seoses välisagentide seadusega sihikule võtnud ning korraldanud arvukalt läbiotsimisi.

Välisagentide seadus jõustus Venemaal mullu 21. novembril, see kohustab välismaa fondidest raha saavaid Vene vabaühendusi end välisagendina registreerima.

Tuntuimad vabaühendused – Memorial, Moskva Helsingi Grupp, Inimõiguste Eest, Golos – on teatanud, et kavatsevad seadust boikoteerida ning valmistuvad kohtulahinguteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles