Lootusetus Darfuri kullakaevanduses - ligi 100 varinguohvrit

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevur lõhub kive Wad Bushara kullakaevanduses.
Kaevur lõhub kive Wad Bushara kullakaevanduses. Foto: Reuters / Scanpix

Sudaanis Darfuri kullakaevanduses lõksus olevate töötajate päästmiseks läbi viidud operatsioon lõpetati täna pärast seda, kui varingu alla olid lõksu jäänud ka üheksa päästetöötajat.

Arvatakse, et kaevanduses on kinni ligi 100 töölist, ent tõenäoliselt on nad kõik surnud, vahendab uudisteagentuur AFP.

«Lõpetasime täna otsingud, sest see oli liiga ohtlik,» ütles üks kaevurite kolleegidest õnnestuspaigal Jebel Amiri piirkonnas.

Loata tegutsenud kõrbekaevandus hakkas varisema esmaspäeval.

Neljapäeval vajus maapind üheksa päästja all kokku ning nad vajusid maa alla. Praeguseks on leitud kaheksa surnukeha, ent pole kindel, kas tegu on päästjate või kaevuritega.

«Pole leitud ühtegi teist elavat ega surnut,» kinnitas anonüümseks jääda soovinud kaevur.

Kohaliku omavalitsuse juhti Haroun al-Hassani ei õnnestunud kätte saada, ent eile teatas ta, et päästjatel on kergete tööriistadega raskusi ohvriteni jõudmisega.

Tema kinnitusel ei saanud appi tuua rasketehnikat, sest selle tulemusel oleks võinud toimuda uued varingud.

Maapind varises päästjate all tegelikult ettevaatusabinõudest hoolimata.

Hassan kinnitas eile, et ohvrite hulk on ebaselge, kuigi päev varem oli ta esialgseks hukkunute arvuks nimetanud 60.

Mitteametlike kullakaevanduste toodang on saanud Sudaani valitsuse jaoks üheks peamiseks tuluallikaks.

Kohalike elanike jaoks on tegu ahvatleva ent ohtliku elukutsega. Piirkonda on laastanud kümmekond aastat kestnud kodusõda, hõimudevahelised arveteklaarimised ning muud vägivallaaktid, mistõttu vaesus ning töötus on suureks probleemiks.

Ühe humanitaarallika sõnul kaevavad Jebel Amiri piirkonnas kulda ligi 70 000 inimest.

Pärast lahknemist Lõuna Sudaanist kaks aastat tagasi, kaotas Sudaan ligi kolmveerandi oma naftatööstusest ning püüab nüüd kasvatada kulla ja teiste naftaga mitte seotud toodete eksporti.

Sudaani kaevandusministri Kamal Abdeli Latifi sõnul toodeti traditsiooniliste kaevandusmeetoditega möödunud aasta jaanuarist novembrini 41 tonni kulda, mille väärtuseks on 1,9 miljardit eurot.

Sudaani keskpank on sisenenud turule püüdes osta kulda väiketootjatelt.

Selle aasta alguses toimusid Jebel Amiri piirkonnas kulla pärast seitse nädalat kestnud vägivaldsed kokkupõrked kahe araabia hõimu vahel, kus hukkus enam kui 500 inimest Beni Husseini hõimust.

Vägivald sundis kodudest lahkuma ligi 100 000 inimest.

Beni Husseini ja Rezeigati hõimu vahel puhkes võitlus selle tõttu, et viimatimainitute liider, kes on ühtlasi piirivalveohvitser, esitas nõudmisi kullarikka ala osas, mis kuulus Beni Husseini territooriumile, teatas Amnesty International.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles