Venetsueela president nimetas Obamat kuradite suureks juhiks

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venetsueela president Nicolas Maduro traditsioonilisel 1. mai üritusel.
Venetsueela president Nicolas Maduro traditsioonilisel 1. mai üritusel. Foto: AFP / Scanpix

Venetsueela president Nicolas Maduro nimetas USA presidenti Barack Obamat oma eilses kõnes kuradite suureks juhiks.

Obama ei tunnusta endiselt Maduro valimisvõitu, edastab uudisteagentuur AFP.

Maduro süüdistas Obamat sobimatute kommentaaride loopimises ning Venetsueela demokraatiat ohustavate fašistlike parempoolsete jõudude toetamises.

«Me kaitseme oma institutsioone, rahu, Venetsueela rahvast ja me võime maha istuda ükskõik kellega, isegi kuradite suure juhi Obamaga,» ütles Maduro.

Sotsialistliku presidendi süüdistused, justkui oleks Obama näol tegemist kurjuse suure juhiga, meenutas tema eelkäija Hugo Chavezi sõnavalinguid endise USA presidendi George W. Bushi suunas.

Reedesel visiidil Costa Ricale ei öelnud Obama endiselt, kas USA tunnustab Madurot presidendivalimiste võitjana.

Obama ütles USA hispaaniakeelsele telekanalile Univision, et kogu piirkond on pärast vastuolulisi valimisi 14. aprillil näinud vägivalda, proteste ja opositsiooni mahasurumist.

Maduro võitis opositsiooni liidri Henrique Capriles' ees ametlikult väga väikese edumaaga ning asus valitsema endise vasakpoolse liidri Hugo Chavezi asemel.

Capriles pole nõus oma kaotusega ning kinnitab, et valimised ei olnud ausad.

«Meie üldine seisukoht on, et see on Venetsueela rahva enda asi, kelle nad valivad oma juhiks seaduslikel valimistel,» ütles Obama Costa Rical kohtumisel Kesk-Ameerika juhtidega.

Maduro aga süüdistas USAd Venetsueela opositsiooni rahalises toetamises ning nimetas Obamat Venetsueela demokraatiat ründava parempoolse opositsiooni rahastamise taga olevaks imperialistliku võimu käpiknukuks.

Olukord presidendivalimiste järel on olnud pingeline

Valitsuse andmetel hukkus valimiste järgsetel päevadel meeleavaldustes üheksa inimest.

Opositsiooni – ja valitsusmeelsed ametnikud laskusid möödunud teisipäeval Venetsueela rahvusassamblees suisa omavahelisse kähmlusesse. Maduro sõnul oli see opositsiooni poolt ettekavatsetud ning pidigi toimuma enne Obama visiiti Kesk-Ameerikasse.

Kumbki pool korraldas 1. mail oma marsi, kus Maduro nimetas Capriles'i kehvaks kaotajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles