Ungari parepoolsed protestivad Juutide Maailmakongressi vastu

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jobbiki liikmed ja toetajad möödunud aastal valitsuse majanduspoliitika vastasel meeleavaldusel plakatiga "Minevik on nende, olevike on teie, tulevik on meie".
Jobbiki liikmed ja toetajad möödunud aastal valitsuse majanduspoliitika vastasel meeleavaldusel plakatiga "Minevik on nende, olevike on teie, tulevik on meie". Foto: AFP / Scanpix


Ungari paremäärmuslik partei Jobbik protesteeris täna Budapesti südalinnas seal toimuva Juutide Maailmakongressi tippkohtumise vastu.

.
Valitsus püüdis ürituse toimumist küll takistada, ent sellegipoolest osales seal mitusada inimest, kirjutab BBC.

Jobbiki esindajate väitel protestitakse juutidepoolse Ungari üles ostmise katse vastu.
Partei sõnul kaitsevad nad Ungari väärtusi ja huve. Tegu on suuruselt kolmanda esindusega erakonnaga Ungari parlamendis ning partei liikmed paistavad silma sagedaste antisemiitlike avaldustega.

Tänast meeleavaldust nimetasid selle korraldajad austusavalduseks bolševismi ja sionismi ohvritele.

«Vallutajad Iisraelist, need investorid, peaksid leidma endale mõne teise riigi, sest Ungari ei ole müügiks,» teatas meeleavaldusel partei esimees Gabor Vona.

Parteiliige Marton Gyongyosi sõnul on Ungarist saanud sionismi ori ja kolonisatsiooni sihtmärk ning selle kodanikud saavad selles osaleda vaid statistidena.

Möödunud aastal tõmbas Gyongyosi enda peale viha väidetega, et kõik juudi päritoli valitsusametnikud tuleks eraldi nimekirja üles märkida, sest nad võivad olla ohuks rahvuslikule julgeolekule.

Mõned meelavaldusel osalejatest kandsid Jobbiki keelatud sõjaväelise haru Ungari Valvur musti vorme. Haru liikmeid on süüdistatud omavolilistes romade vastastes aktsioonides.

Ungari peaminister Viktor Orban käskis politseil meeleavalduse toimumist takistada, ent Budapesti kohus keelas sellise sekkumise, leides, et see baseerub kinnitamata oletustel. Orban andis siseministrile käsu kasutada kõiki seaduslikke meetodeid põhiseadusega vastuolus oleva ürituse takistamiseks.

Meeleavalduse ajal rakendati karme turvameetmeid ning politsei blokeeris mitmed tänavad, ent ühtegi vahejuhtumit aset ei leidnud.

Juutide Maailmakongressi kohtumine toimub tavaliselt Jeruusalemmas, ent sel aastal valiti kohtumispaigaks Ungari, et tõmmata tähelepanu Euroopa kasvavale antisemiitlusele.

Tippkohtumise keskseks teemaks on sel aastal neo-natslike parteide esiletõus ja antisemiitlikud intsidendid mitmetes Euroopa riikides, sealjuures Ungaris.

Maailmakongressi esindaja Michael Thaidigsmann ütles, et Jobbiki korraldatud avalik antisemiitlik ja Iisraeli-vastane meeleavaldus on äärmiselt murettekitav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles