Video: kohtuistung natsimõrsja üle Münchenis

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaal Münchenis algas kohtuprotsess oletatavate neonatside üle, mis keskendub 38-aastasele Beate Zschäpele, vahendas Reutersi video.

Naist kahtlustatakse osalemises kümne inimese mõrvas. Ta toodi kohtumajja soomustatud autos.

Zschäpe on ainus ellujäänu kolmikust, kes lisaks mõrvadele sooritas kaks pommirünnakut ja 15 pangaröövi üle kogu Saksamaa. Ta ei pruukinud ise neist kuritegudest otseselt osa võtta.

Saksa politseid on kritiseeritud karmilt, kuna see ei osanud kolmikut kuritegudega seostada. Esimene mõrva sooritasid nad 2000. aastal, mõrvade seeria tuli ilmseiks 2011. aastal.

«Ajaloolises, sotsiaalses ja poliitilises ulatuses on kohtuistung natsionaalsotsialistliku põrandaaluse grupeeringu (NSU) üle sõjajärgse Saksamaa ajaloos kõige olulisemaid,» rääkis advokaat, kelle palkas neonatside esimese ohvri ehk lillemüüja Enver Simseki perekond.

Lisaks Zschäpele on kohtusaalis veel neli meest, keda kahtlustatakse NSU aitamises.
Ohvrite perekondade jaoks on kohtuistung esimeseks võimaluseks näha Zschäpet näost näkku. Zschäpe püüdis aga nende poole seljaga seista.

Kohtuhoone juures tekkis väike kokkupõrge politseinike ja naiste vahel, kes kandsid loosungit ja karjusid, et nad nõuavad õiglust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles