Mõrvarpolkovnik Budanovi tapnud tšetšeenile mõisteti 15 aastat vanglat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jussup Temerhanov möödunud aasta augustis Moskva kohtus istungil.
Jussup Temerhanov möödunud aasta augustis Moskva kohtus istungil. Foto: SCANPIX

Moskva kohus mõistis Jussup Temerhanovi kurikuulsa mõrvarpolkovniku Juri Budanovi tapmises süüdi ja määras talle 15 aasta pikkuse vangistuse range režiimiga koloonias.

Interfaxi korrespondent teatas täna, et prokurör Maria Semenenko nõudis Temerhanovile 16 aastat vangistust mõrva ja relvade ebaseadusliku omamise ja hankimise eest.

Vene uurijate andmeil Temerhanov tappis Budanovi selleks, et kätte maksta oma isa eest, kes hukkus Tšetšeenias Vene vägede käe läbi 2000. aastal.

Uurimisversiooni kohaselt ajendas Temerhanovit viha Vene sõjaväelaste vastu ja ta valis oma ohvriks endise kõrge ohvitseri Budanovi, kes oli üle riigi saanud kurikuulsaks Tšetšeenia elanike suhtes sooritatud kuritegude eest.

Budanov vahistati 2000. aastal ning mõisteti kolm aastat hiljem kümneks aastaks vangi, olles tunnistatud süüdi 18-aastase Elza Kungajeva tapmises.

Kohtuprotsessi käigus kinnitas Budanov, et tappis Kungajeva, keda pidas sisside snaipriks, ülekuulamise ajal raevuhoos. Neiu perekonna sõnul vägistati ja tapeti ta aga joomingu käigus.

Süüdistuse kohaselt sõitis Budanov ööl vastu 2000. aasta 27. märtsi Tangi külla Tšetšeenias, röövis Kungajeva ning viis väeossa.

Seal kuulas ta neiu üle ja kägistas ta surnuks, mille järel lasi Budanov sõduritel laiba maha matta. Vägistamissüüdistusest protsessi käigus loobuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles