Vene miljardär kardab Putini kättemaksu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader telesaatest, kus Aleksandr Lebedev (vasakul) Sergei Polonskit näkku lõi.
Kaader telesaatest, kus Aleksandr Lebedev (vasakul) Sergei Polonskit näkku lõi. Foto: SCANPIX

Eile algas kohus miljardärist meediamagnaadi Aleksandr Lebedevi üle, keda ähvardab huligaansuse eest viieaastane vangistus.

Lebedev lõi tunamullu septembris telekanali NTV saate salvestuse ajal näkku teist ärimeest, kinnisvaraarendajat Sergei Polonskit, põhjendades seda viimase agressiivse ja ähvardava käitumisega.

Nüüd ähvardab 53-aastast ärimeest, kellele kuuluvad Briti ajalehed Independent ja London Evening Standard ning kodumaal Kremli-kriitiline päevaleht Novaja Gazeta ja üks pank, süüdimõistmine sama paragrahvi järgi, mille alusel mõisteti süüdi punkansambli Pussy Riot kolm liiget ehk usulisest, poliitilisest, rassilisest, rahvuslikust või ideoloogilisest vihast kantud huligaansuse eest.

Lebedev ütles eile Moscow Timesi vahendusel, et peab enda süüdimõistmist tõenäoliseks, kuna sel moel karistavad Vene võimud teda Kremli kritiseerimise eest. Tema sõnul on kättemaksu plaani taga president Vladimir Putin, kes sel moel soovib anda hoiatuse ka teistele oligarhidele.

Kohtusaalis tuli Lebedevil eile viibida vaid mõni minut, kuna Polonski kohtusse ei ilmunud, mistõttu lükati kohus Lebedevi üle 20. maile. Kohtus tunnistas Lebedev küll rüselust, kuid eitas süüdistusi poliitilisest vihast kantud huligaansuses. Tema sõnul lõi ta Polonskit enesekaitseks.

Seejuures võib vangi sattuda ka Polonski, kes peeti mullu detsembris kinni Kambodžas, kus teda ja veel kahte Vene kodanikku süüdistatakse kallaletungis kohalikele kaluritele. Üle kolm kuud seal vangis istunud Polonski vabastati aprilli alguses, kuid tema tulevik pole veel selgunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles