Poola otsib kommunistliku terrori ohvreid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rist Powazki sõjaväekalmistul.
Rist Powazki sõjaväekalmistul. Foto: SCANPIX

Poola pealinnas Varssavis asuval Powazki sõjaväekalmistul algavad järgmisel nädalal väljakaevamised kommunistide tapetud Poola vastupanuliidrite leidmiseks.

Väljakaevamised toimuvad Poola riikliku Rahvusliku Mälu Instituudi (IPN) eestvedamisel ning tegemist on väljakaevamiste teise faasiga, mille käigus loodetakse leida umbes 200 inimese säilmed, kes tapeti aastatel 1948-1956, vahendas Poola Raadio koduleht.

«Umbes nelja nädala jooksul otsime läbi ala, mida ei kaetud läinud aasta suvel,» selgitas ajaloolane Krzysztof Szwagrzyk.

Eelmisel aastal leiti 117 isiku surnukehad, kellest paljud olid tapetud üksiku lasuga pähe. Taoline tapmisviis sarnaneb 1940. aastal aset leidnud Katõni veresaunale, kus tapeti tuhandeid Poola ohvitsere ja politseinikke.

Samal ajal koostab Poola ka DNA andmebaasi, mis võimaldab massihaudadest ja nimetutest haudadest leitud ohvreid tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles