Kreeka tagastab Serbiale kuninganna säilmed

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jugoslaavia kuningriigi viimane kuninganna Aleksandra koos oma poja, kroonprints Aleksander IIga.
Jugoslaavia kuningriigi viimane kuninganna Aleksandra koos oma poja, kroonprints Aleksander IIga. Foto: Wikipedia.org

Kreeka välisministeeriumi teatel annavad nad Serbia võimudele üle Jugoslaavia viimase kuninganna Aleksandra säilmed.

«Serbia endise kuningliku perekonna palvel ja Serbia valitsusega sõlmitud kokkuleppe kohaselt andis Kreeka valitsus loa viimase kuninganna Aleksandra säilmete ekshumeerimiseks,» teatas Kreeka välisministeerium oma tänases avalduses, vahendas uudisteagentuur AFP.

1921. aastal sündinud Aleksandra oli Kreeka kuninga Aléxandros I ja Aspasia Manose tütar. Aleksandra sündis mõned kuud pärast isa surma ning elas suurema osa oma elust väljaspool kodumaad.

1944. aastal abiellus ta Londonis Jugoslaavia kuningriigi kuninga Peter IIga, kes oli kodumaalt lahkunud pärast seda, kui natsionaalsotsialistlik Saksamaa selle 1941. aastal okupeeris. Kuningriigi asemel moodustati hiljem Jugoslaavia Föderatiivne Sotsialistlik Vabariik, mida hakkas juhtima Josip Broz Tito.

Aleksandra suri 1993. aastal Inglismaal ning ta maeti kodumaale oma vanemate ja mitmete teiste Kreeka kuningliku pere liikmete kõrvale.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles