Venemaa tahab kurjategijad USAst ära tuua

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor But.
Viktor But. Foto: SCANPIX

Venemaa välisminister Sergei Lavrovi sõnul tuleb Ühendriikides süüdi mõistetud Vene kodanikud Viktor But ja Konstantin Jarošenko Venemaale välja anda.

USA kohus mõistis Buti mullu ebaseadusliku relvaäri ja USA kodanike tapmiskatse eest 25 aastaks vangi. But end süüdi ei tunnistanud, nimetades kohtuprotsessi farsiks ja tragikomöödiaks.

Libeerias kinni peetud ja narkoäris kahtlustatuna USAsse toimetatud Vene piloodi Konstantin Jarošenko mõistis USA kohus 2011. aastal 20 aastaks trellide taha. Mees eitas oma süüd, väites, et tema kinni pidamisel ja transportimisel USAsse avaldati talle psühholoogilist survet ning kasutati füüsilist vägivalda.

Venemaa peab Buti süüdimõistmist poliitiliseks, Jarošenko on nende hinnangul aga röövitud ning ebaseaduslikult Ühendriikidele välja antud. Meestele USAs mõistetud karistus pole aga lõplik ning neil on õigus see edasi kaevata.

Lavrov ütles täna teemat kommenteerides, et kui But ja Jarkošenko esitavad apellatsioonid ning USA võimud need tagasi lükkavad, hakkab Moskva nende väljaandmist nõudma Euroopa Nõukogu konventsiooni alusel.

«Me loodame, et sel juhul me saame täieliku toetuse,» märkis Lavrov uudisteagentuuri Interfax vahendusel pärast tänast kohtumist Ühendriikide välisministri John Kerryga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles