Saksamaal jäeti natsiteemalise Wagneri ooperi etendamine kiirelt katki

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lühidalt etenduda saanud «Tannhäuseri» kostüümiproov paari nädala eest.
Lühidalt etenduda saanud «Tannhäuseri» kostüümiproov paari nädala eest. Foto: SCANPIX

Saksamaa ühes suurimas ooperimajas jäeti Wagneri ooperi etendamine katki, kuna seal oli natsitegevust kujutavaid piinarikkaid stseene.

Düsseldorfis asuva Rheinoperi sõnul pidi osa publikust pärast «Tannhäuseri» esialgse versiooni vaatamist pöörduma arsti poole, teatab BBC. Lavastaja keeldus aga koonduslaagris holokausti ajal toimuvat ooperit pehmendamast.

«Mõned stseenid - eriti tulistamisstseen - olid väga realistlikult kujutatud, » seisis Deutsche Oper am Rheini pressiteates. «See põhjustas osale publikust vaimset ja füüsilist stressi.»

Wagner oli väga avalik antisemiit ja Hitler oli üks tema muusika suurimaid austajaid. Saksamaal võib selline kooslus aga tihti probleeme tekitada.

Möödunud aastal pidi vene bariton Jevgeni Nikitin «Lendava hollandlase» nimiosast loobuma, kuna avalikkuse ette jõudsid teated selle kohta, et nooruses mängis Nikitin heavy-metal-bändis ning tal oli üüratu svastika rinna peale tätoveeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles