Mullen: Iraan võib olla ühe kuni kolme aasta kaugusel tuumarelvast

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Mullen.
Mike Mullen. Foto: AP / Scanpix

Iraan võib olla ühe kuni kolme aasta kaugusel tuumarelva loomisest ning aeg hakkab otsa saama probleemi lahendamiseks diplomaatia teel, ütles USA staabiülemate ühendkomitee esimees täna.


Admiral Mike Mulleni hinnang ühtib mitme sõltumatu analüütiku arvamusega, kuid läheb kaugemale USA valitsuse hiljutistest ametlikest avaldustest.

«Enamus meist arvab, et see on üks kuni kolm aastat, sõltuvalt hinnangutest selle kohta, kus nad (iraanlased) praegu on. Kuid nad liiguvad lähemale, selgelt, ning nad jätkavad seda (liikumist),» ütles Mullen ABC saates «This Week».

Alates ametisse astumisest selle aasta jaanuaris on USA president Barack Obama teinud Iraani suunal diplomaatilisi lähenemiskatseid, kuid viimane on need tõrjunud. Obama ütles sel nädalal, et selline poliitika ei kesta lõpmatuseni ning ta soovib näha edasiminekut Iraani tuumaküsimuses veel sel aastal.

Lääs kahtlustab, et Iraan püüab tuumaprogrammi varjus aatomirelva välja töötada. Teherani väitel on islamivabariigi tuumaprogramm täielikult rahumeelne ning mõeldud ainult elektrienergia tootmiseks.

Mullen ütles, et Iraanile sõjalise löögi andmisel võivad olla tõsised tagajärjed. Sama oleks siis, kui Iraan saaks tuumarelvad.

Mulleni sõnul on edukaks dialoogiks ja edukaks tulemuseks väga vähe ruumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles