Pakistanlased hääletavad ajaloolistel valimistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pakistanis leiavad täna aset ajaloolised valimised, kus võim riigis esimest korda ühelt tsiviilvalitsuselt teisele üle läheb.

Sündmust tumestavad islamistliku Talibani ähvardused ja paljude valijate pettumus korruptsioonist määritud poliitikas.

Valimisjaoskonnad avatakse kell kaheksa hommikul ja suletakse kell viis õhtul, et enam kui 86 miljonit valijat saaks anda oma hääle riigi 342-liikmelise parlamendi ning Khyber Pakhtunkhwa, Pandžabi, Sindhi ja Belutšistani provintsiparlamendi valimistel.

Sõjavägi on Pakistanis võimul olnud enam kui poole selle ajaloost - riiki on juhtinud ühtekokku neli sõjaväelast ja korraldatud on kolm riigipööret.

Valimiste soosik on paremtsentristlikku Pakistani Moslemiliigat-N (PML-N) juhtiv ekspeaminister Nawaz Sharif, kuid kampaaniale on viimasel ajal pinget lisanud karismaatiline endine kriketistaar Imran Khan, kes lubab läbi viia reforme ja võidelda korruptsiooniga. Kolmapäeval avaldatud arvamusuuringus küünib tema erakonna Tehreek-e-Insaf (Pakistani Õigluse Liikumine - PTI) toetus ligi 25 protsendini.

Praegu võimul olev Pakistani Rahvapartei (PPP) on viimaste küsitluste kohaselt kolmandal kohal.

Pakistani Taliban on deklareerinud, et demokraatia on vastuolus islamiga. Rünnakutes poliitikute ja erakondade vastu on aprilli keskpaigast saadik uudisteagentuuri AFP andmeil hukkunud vähemalt 127 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles