Spiegel: Lääne firmad katsetasid ravimeid idasakslaste peal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid
Tabletid Foto: SCANPIX

Lääne farmaatsiafirmad katsetasid patsientide teadmata ravimeid rohkem kui 50 000 endise Saksa Demokraatliku Vabariigi elaniku peal, mitmel puhul lõppes katse surmaga, vahendas nädalakiri Spiegel täna.

Berliini müüri langemiseni 1989. aastal viidi rohkem kui 50 haiglas läbi umbes 600 kliinilist katsetust, näitavad Ida-Saksa tervishoiuministeeriumi, farmaatsiainstituudi ja salapolitsei Stasi seniavaldamata dokumendid.

Ravimikatsetusi tegid mitmed suured Saksa, Šveitsi ja USA firmad, kes pakkusid Ida-Saksa alarahastatud tervishoiusüsteemile teretulnud lisasissetuleku kuni 800 000 Saksa marga (umbes 400 000 euro) näol ühe katseseeria eest.

Säilinud dokumentidest selgub, et Lääne-Saksa firma Höchst, mis nüüdseks on liitunud Sanofiga, vereringet parandava ravimi Trental katsetuste käigus suri kaks inimest.

Kaks patsienti suri Magdeburgi lähedal kopsukliinikus firma Sandoz vererõhuravimi kliiniliste katsete ajal. Sandoze võttis Spiegeli andmetel hiljem üle Šveitsi ravimifirma Novartis.

Patsiendid jäeti sageli võimalikest ohtudest ja kõrvaltoimetest teavitamata, vahendas väljaanne.

Spiegel võttis mitme firmaga kommentaariks ühendust, kuid sai enamasti vastuseks, et kõnelaused katsetused leidsid aset ammu, kuid põhimõtteliselt järgivad nad ravimikatsetuste puhul alati rangeid reegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles