Karzai kutsub Pakistani uut valitsust rahukõnelusi toetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nawaz Sharifi pildiga valimisplakatid hoonel, kus asub tema partei Pakistani Moslemiliiga-N (PLM-N) büroo Lahores.
Nawaz Sharifi pildiga valimisplakatid hoonel, kus asub tema partei Pakistani Moslemiliiga-N (PLM-N) büroo Lahores. Foto: SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai kutsus täna Pakistani uut valitsust appi läbirääkimistele ligi 12 aastat väldanud Talibani mässu lõpetamiseks.

Talibani võitlejad kasutavad Pakistani piirialasid baasina, kust tehakse rünnakuid Afganistani lõuna- ja idaossa. Väidetavalt annavad Pakistani valitsuse mõningad elemendid islamiäärmuslastele taktikalist tuge.

Pakistani võimudele valmistavad omakorda peavalu sealsed Talibani mässajad hõimualadel ning Islamabad süüdistab Afganistani mõnedele tagaotsitavatele sissijuhtidele peavarju andmises.

«Me loodame, et valitsus sillutab tee rahule ja vendlusele Afganistaniga ning teeb koostööd võitluses terrorismiga ja terroristide redupaikade väljajuurimises,» ütles Karzai.

Riigid peavad tegema koostööd, et «terrorismi needusest pääseda», rõhutas Afganistani president, tervitades Pakistani laupäevaste parlamendivalimiste kõrget osalust kui märki inimeste ihalusest demokraatia järele.

Ka Lääs näeb Pakistanis võtit Afganistanis rahu ja julgeoleku kindlustamiseks, kuid Pakistan süüdistab Afganistani rahukõnelustele võimatute tingimuste esitamises.

Nawaz Sharifi valimisvõit tõotab tuua radikaalse pöörde Pakistani poliitikas Afganistani suhtes. Kommentaatorite hinnangul on Pakistani uus valitsus valmis rahupüüetele kaasa aitama.

Viimaste andmete järgi sai Sharifi partei Pakistani Moslemiliiga-N (PLM-N) vähemalt 115 kohta 272st otse valitavast parlamendikohast, vahendas AFP. Endise kriketistaari Imran Khani erakond Threek-e-Insaf (Pakistani Õigluse Liikumine - PTI) aga enam kui 30 ja on uues parlamendis esindatuse järgi suuruselt teine erakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles