Põhja-Korea tegevust peetakse ohuks maailmale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea protestijad põletamas Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili portreed.
Lõuna-Korea protestijad põletamas Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili portreed. Foto: AFP / Scanpix

USA president Barack Obama teatas täna hommikul, et kommunistliku Põhja-Korea tuuma- ja raketikatsetused on ohuks rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule, ning hoiatas suletud riiki rahvusvahelise kogukonna vastumeetmete eest.


Obama kutsus kogu maailma vastama katsetustele, vahendas AFP.

«Need aktsioonid, ehkki mitte üllatuslikud, arvestades selle riigi seniseid avaldusi ja tegusid, on tõsiseks mureks kõigile rahvastele,» teatas ta kirjalikus avalduses.

«Põhja-Korea katsed arendada tuumarelvi, samuti oma ballistiliste rakettide programmi, kujutavad endast ohtu rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule.»

USA president märkis, et tegutsedes «jultunult ÜRO Julgeolekunõukogu eirates asub Põhja-Korea otse ja hoolimatult välja kutsuma» rahvusvahelist kogukonda.

«Põhja-Korea käitumine suurendab pingeid ja õõnestab stabiilsust Kirde-Aasias. Sellised provokatsioonid ainult süvendavad Põhja-Korea isolatsiooni,» rõhutas ta.

Obama kinnitas, et tema administratsioon jätkab lähipäevil tööd liitlaste ja partneritega kuuepoolsetel kõnelustel ja ÜRO Julgeolekunõukogu tasemel, et lahendada Põhja-Korea tuumatungist tingitud olukorda.

ÜRO Julgeolekunõukogu hakkab Põhja-Korea küsimust arutama juba täna. Sügavat muret ja hukkamõistu tuumakatsetuse pärast väljendasid ka Euroopa Liit ning selle suuremad liikmed Suurbritannia ja Prantsusmaa.

Briti peaminister Gordon Brown nimetas hilisemas hukkamõistvas avalduses tuumakatsetust ohuks maailmale, mis õõnestab rahuväljavaadet Korea poolsaarel. Vene välisminister Sergei Lavrov väljendas samuti juhtunu pärast muret.

Kõige ägedamalt on reageerinud mõistagi Lõuna-Korea ja Jaapani valitsused, mis on kutsunud kokku rahvusliku julgeoleku kriisiistungid. Põhja-Korea suursaatkonnas Moskvas töötav kõrge ametnik aga ütles vastuseks agentuurile ITAR-Tass, et tema riik võib teostada veel tuumakatsetusi, kui Ühendriigid ei lõpeta «ähvardamise» poliitikat.

Põhja-Korea teatas täna, et on teist korda ajaloos edukalt katsetanud tuumalõhkekeha. Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap teatas hiljem, et naaberriik katsetas täna ka kokku kolme lühimaaraketti.

Põhja-Korea tuumalõhkeseadeldis, mis oli mitu korda tugevam kui kahe ja poole aasta eest õhitud laeng, lõhati Moskva andmetel 80 kilomeetri kaugusel Kilju linnast. Venemaa kaitseministeerium kinnitas kuni 20-kilotonnise maa-aluse plahvatuse toimumist, USA seismoloogid aga 4,7-magnituudist maa-alust tõuget. Esimese tuumakatsetuse jõud samas paigas 2006. aasta sügisel jäi alla ühe kilotonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles