Vene parlamendis müüakse Stalini elusuuruses kuju

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diktaatori Jossif Stalini büst Kremli müüri ääres.
Diktaatori Jossif Stalini büst Kremli müüri ääres. Foto: SCANPIX

Venemaa parlamendi alamkoja liige Sergei Mironov mõistis hukka Jossif Staliniga seotud meenete müügi riigiduuma hoones.

Riigiduuma külastajad saavad osta näiteks 6000 rubla (ligi 150 eurot) maksva väikese Stalini kuju, suurema büsti eest tuleb välja käia 30 000 rubla (üle 735 euro). Müügis on ka elusuuruse ja piipu suitsetava Stalini kuju, mille hinda pole aga märgitud, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

«Ma arvan, et selliseid büste ei tohiks riigiduuma seinte vahel müüa,» märkis Õiglase Venemaa parlamendifraktsiooni liider Mironov, kes on parlamendi ülemkoja endine spiiker.

Mironov nimetas seejuures nonsensiks kioskipidajate väidet, et nendel ja nende müüdaval kaubal pole Vene parlamendiga mingit seost.

Uuringud näitavad, et paljud venemaalased hindavad Stalinit positiivselt. Ülevenemaalise Avaliku Arvamuse Uurimise Keskuse (VTsIOM) veebruarkuise küsitluse tulemused näitasid, et 27 protsenti vastanutest tunneb Stalini vastu austust, kuus protsenti sümpaatiat ja kolm protsenti imetlust.

Uuringu kohaselt tuntakse negatiivset selle isiku vastu harvem - vastumeelsust tunnistas 14 protsenti vastanutest, vastikust tema suhtes tunneb kuus protsenti ja hirmu viis protsenti. Paljusid jätab Stalin aga ükskõikseks (30 protsenti küsitletutest).

Stalini rolli ajaloos hinnates arvas 45 protsenti venemaalastest, et ta tegi võrdselt head ja halba. Ülejäänud vastajad jagunesid pooleks - 23 protsenti omistas Stalinile head, 24 protsenti halba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles