Poola jätkab Stalini-aegse ühishaua väljakaevamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese pealuu ühishauas Varssavis.
Inimese pealuu ühishauas Varssavis. Foto: SCANPIX

Poola pealinnas Varssavis jätkusid eile pärast talvist pausi Stalini-aegse ühishaua väljakaevamised, arvatakse, et hauda on maetud umbes 200 sõjajärgse kommunistliku terrori ohvri säilmed.

«Eelmisel suvel kaevasime välja enam kui saja ohvri säilmed,» ütles Poola rahvusliku mälu instituudi (IPN) teadur Krzysztof Szwagrzk.

Mullu kaevati Varssavi Powazki sõjaväekalmistu ühishauast välja aastate 1948-1956 stalinistliku terrori 117 ohvri säilmed, millele tehakse DNA-analüüs.

Juunis alanud projekti eesmärk on leida Poola natsismivastase vastupanuarmee juhi kindral Emil Fieldorfi ning vabatahtlikult Auschwitzi surmalaagrisse tunnistusi koguma läinud Witold Pilecki põrm. Pärast sõda süüdistati mõlemat vastupanuliikumise kangelast riigireetmises ning Poola kommunistlikud võimud mõistsid nad surma.

«Kümned tuhanded Poola pered loodavad endiselt leida paika, kuhu nende lähedased kunagi maeti. Meie andmetel langes aastatel 1940-1950 Poolas stalinistliku terrori ohvriks umbes 50 000 inimest,» ütles Szwagrzyk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles