Iraan keeldus tuumaläbirääkimistest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani ametlikult tagasi valitud president Mahmoud Ahmadinejad.
Iraani ametlikult tagasi valitud president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AFP / Scanpix

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad teatas täna, et islamivabariik loobub tuumaläbirääkimistest kuueliikmelise riikidegrupiga.


Ahmadinejadi sõnul keeldub Iraan läbirääkimistest, mis toimuvad väljaspool Rahvusvahelise Tuumaenergia Agentuuri (IAEA), vahendas AFP.

«Me oleme öelnud seda varem ja kordame seda ka praegu, et me ei pea tuumaalaseid läbirääkimisi nendega, kes jäävad väljaspoole IAEAd,» kinnitas Ahmadinejad, kelle sõnul toimuvad kõnelused suurriikidega vaid globaalküsimuste alase koostöö raamistikus.

Iraaniga läbirääkimisi pidav kuueliikmeline riikidegrupp - USA, Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia, Venemaa ja Hiina - esindavad ka Euroopa Liidu ja ÜRO positsioone.

USA presidendi Barack Obama administratsioon on lubanud vaadata üle oma Iraani-poliitika ja on seadnud eesmärgiks kahe riigi vastuolude lahendamise, kuid soovib jätkata 5+1 vormis peetavaid läbirääkimisi Iraaniga.

Lääneriikide ettepaneku kohaselt pidi Iraan loobuma oma tuumaprogrammi laiendamisest, mille eest ÜRO julgeolekunõukogu lubas külmutada edasised Teherani-vastased sanktsioonid.

Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles