McFaul käis spiooni asjus Vene välisministeeriumis aru andmas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik Venemaal Michael McFaul lahkub välisministeeriumi hoonest Moskvas.
USA suursaadik Venemaal Michael McFaul lahkub välisministeeriumi hoonest Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene välisministeerium kutsus USA suursaadiku Michael McFauli diplomaadina esinenud Ühendriikide Luure Keskagentuuri (CIA) väidetava agendi kohta aru andma.

Venemaa kuulutas USA saatkonna poliitikaosakonnas kolmanda sekretärina töötanud Ryan C. Fogle'i eile soovimatuks isikuks ja andis talle käsu viivitamatult riigist lahkuda.

McFaul saabus ministeeriumisse täna hommikul kell 10, kuid keeldus ajakirjanike küsimustele vastamast, teatas Vene televisioon. Ta lahkus hoonest pärast lühikest kohtumist.

Eeldatavasti sai ta kokku asevälisminister Sergei Rjabkoviga, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Ministeerium kutsus McFauli välja «külma sõja vaimus provokatiivsete sammude» kohta selgitust andma.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Patrick Ventrell kinnitas, et üks Ühendriikide diplomaatilise esinduse töötaja peeti teisipäeval lühikeseks ajaks kinni, kuid keeldus vastamast väidetele, et tegemist oli CIA salaagendiga.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles ajakirjanikele, et otsustas teisipäeval USA kolleegi John Kerryga kohtudes seda teemat mitte üles võtta.

Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) andmeil peeti CIA agent Ryan Christopher Fogle kinni ööl vastu 14. maid katsel värvata Vene eriteenistuse töötajat.

FSB avaliku suhete talituse teatel leiti kinnipidamise ajal mehe juurest eritehnikat, kirjalikud juhendid värvatavale Vene kodanikule, suur summa raha 500-eurostes kupüürides, parukad, kompass, taskulamp ja Moskva linnakaart. Venemaa ingliskeelne telekanal RT näitas fotosid näoli maas lamavast Fogle´ist. Telekanal näitas ka tema passi, 500-euroste pakke ja mitmeid dokumente, millest ühe kohaselt oli Ühendriikide valitsus valmis maksma värvatavale «otsekohe 100 000 dollarit».

Vene välisministeerium ütles teisipäeval, et Fogle peab naasma kodumaale «niipea kui võimalik». «Säärased Külma sõja vaimus provokatiivsed sammud ei aita kuidagi kaasa Moskva ja Washingtoni vahelise vastastikuse usalduse tugevdamisele,» märkis ministeerium avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles