Ajaleht: Obama pakkus Putinile raketikilbi kohta siduvat lepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama tegi oma Vene kolleegile Vladimir Putinile aprillis saadetud kirjas ettepaneku sõlmida õiguslikult siduv lepe, mille alusel vahetataks infot raketikaitsesüsteemi kohta, et vältida üksteise ohustamist, kirjutas Vene ajaleht Kommersant täna.

Lehe andmeil tegi Obama ettepaneku töötada välja juriidiliselt siduv infovahetuse lepe, «kinnitamaks, et kahe riigi programmid ei ohusta teineteise heidutusjõude».

Lehe väitel on toimetuse käsutusse jõudnud president Obama rahvusliku julgeoleku nõuniku Tom Doniloni 15. aprillil Moskvasse toimetatud kirja sisu. Dokumendi põhiline seisukoht on see, et Venemaa ja USA on kaks erilise ajaloolise missiooniga suurriiki, ja nad peavad koos lahendama ülemaailmseid probleeme, mitte tülitsema pisiasjade pärast.

Kommersandi allikas Ühendriikide välisministeeriumis täpsustas dokumendis esitatud mõtet õiguslikult siduva infovahetuse kohta, selle all mõeldakse niinimetatud valitsusvahelist lepet, mille jaoks president Obama ei pea küsima USA kongressi nõusolekut.

Selliste lepete puudus on see, et nad on kohustuslikud ainult dokumendi allkirjastanud valitsuskabineti jaoks, uus valitsus võib selle täitmisest loobuda. Tegemist oleks seega omamoodi praeguse Ühendriikide riigipea isikliku garantiiga, lisas Kommersant.

Kremli allikas ütles lehele, et Moskva võib Washingtoni ettepaneku vastu võtta, sest raketikilpi puudutavates küsimustes läbipaistvuse suurenemine on hea iseenesest ning tugevdab vastastikust usaldust.

Allika sõnul on Obama ettepaneku puudus see, et isegi kui Venemaale edastatakse raketikaitsesüsteemi kohta tehnilist teavet ja selgub, et see ohustab Vene tuumaheidutusvõimet, ei saa Moskva ikkagi USA raketikaitsesüsteemi mõjutada.

Kommersandi andmeil edastab Venemaa julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev Putini vastuse Obamale 20. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles