Jeemenis röövitud austerlane: mind ähvardati pidevalt hukkamisega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dominik Neubauer (esiplaanil). Taga soomlased Atte ja Leila Kaleva
Dominik Neubauer (esiplaanil). Taga soomlased Atte ja Leila Kaleva Foto: SCANPIX

Jeemenis möödunud aasta detsembris koos soomlastega röövitud austerlane paljastas nüüd, mida ta pidi üle elama.

26-aastase Dominik Neubaueri kogemused on täiesti erinevad Atte ja Leila Kaleva kogemustest, vahendab Helsingin Sanomat Austria väljaannet News.

Neubaueri sõnul ähvardasid röövijad teda pidevalt hukkamisega ning ta kartis kogu vangistuse aja – 139 päeva, et ta hukatakse.

Austerale kinnitusel hoiti teda pimedas akendeta savionnis kettidega kinni seotuna. Teda valvas kaks relvastatud meest. Toiduks anti talle vaid riisi ja mitte just kõige puhtamat vett.

Vangistuspaigas oli skorpioneid, madusid ja ohtlikke putukaid.

Austerlase sõnul hoiti samas ka soomlasi, kes olid maja teises nurgas. Nende vahel olid relvastatud röövijad.

Neubauer paljastas, et keset ööd viidi teda palju kordi kõrbesse, kus ta sunniti põlvili. Ta oli valmis, et nüüd ta hukutakse. Talle pandin relv kuklale ja küsiti, et kas ta astub islami usku. Neubauer oli vastanud paari koraanist meelde jäänud reaga. Siis viidi ta vangistuspaika tagasi ning kästi võtta nimeks Abdullah.

Austerlase arvates olid röövijad äärmusislamistid. Samuti olevat vangistatuid piinatud sellega, et neile mängiti ette koraani teksti lindistusi.

Austria meediale antud intervjuus kinnitas Neubauer, et ta on hakanud toibuma neli kuud kestnud katsumustest. Füüsilisi kehavigastusi talle siiski ei tekitatud, küll aga psüühilisi.

Austerlase nägemus vangistusajal toimunu kohta on vastuolus soomlaste poolt kogetuga. Atte ja Leila Kaleva sõnul koheldi neid hästi. Nad said korralikult süüa ning puhast vett.

Kalevad astuvad täna Soome meedia ette ning räägivad oma kogemustest vangistuses.

Pärast Jeemenis vabastamist viidi soomlased ja austerlane Austriasse Viini, kus nad paigutati kohalikku sõjaväehaiglasse ravile. Hiljem lendasid soomlased kodumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles