Keeristorm Mahasen nõudis Bangladeshi rannikul esimesed inimelud

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma rannikul käepärastest vahenditest püstitatud laagris sisepõgenikuna elavad rohingya naine ja laps, kes kuuluvad tsükloni eest evakueerumisest keeldunute hulka.
Birma rannikul käepärastest vahenditest püstitatud laagris sisepõgenikuna elavad rohingya naine ja laps, kes kuuluvad tsükloni eest evakueerumisest keeldunute hulka. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO hinnangul 4,1 miljoni inimese elu ohustav keeristorm Mahasen jõudis Bangladeshi madalatele rannikualadele, sundides kümneid tuhandeid kohalikke elanikke varju otsima.

Meedia andmetel on praeguseks hukkunud viis inimest, kellest osad jäid tormis langevate puude alla. Tuhanded kohalike elanike hütid on hävinud, kirjutab Reuters.

Rannikul puhub tuul kuni 100 kilomeetrit tunnis ning tekitab oletatavasti kuni 2,1 meetri kõrguseid laineid ja tugevad vihmasajud tekitavad tõenäoliselt laiaulatuslikke üleujutusi.

Kohalike võimude andmetel on ligi miljon inimest paigutatud sadadesse tsüklonikindlatesse varjupaikadesse.

Bangladeshis, kus tormid on minevikus palju elusid nõudnud, on selliseid varjupaiku üle 1400.

Bangladeshist kagus asub aga Birma, kus kümned tuhanded rannikualade elanikud püüavad end varjata vaid hõredates puidust ja palmilehtedest hüttides või käepärastest vahenditest ehitatud varjualustes.

Keeristorm Mahasen liikus üle Bengali lahe ning tabas kõigepealt Khepuparat Bangladeshi lõunarannikul. Seal kaotas ta osa oma jõust ning liigub edasi Birma suunas.

Meteroloogide hinnangul taandub torm lõpuks üle sisemaa liikudes troopiliseks vihmavalinguks.

Üle India ookeani kulgenud keeristorm on esialgsete prognoosidega võrreldes nõrgenenud, kuid kujutab siiski Birma, Bangladeshi ja India rannikul ligi 4,1 miljonile inimesele tõsist ohtu, hoiatas eile ÜRO.

Suurim oht valitseb Birma lääneosas, kus on oodata paduvihma, mis võib üle ujutada sisepagulastena möödunud aastaste budistide ja moslemite vaheliste kokkupõrgete järel usuvägivalla eest põgenenud kümnete tuhandete rohingya moslemite laagrid.

Birmas domineerivad budistid, kuid seal elab ka kuni 800 tuhat rohyngya moslemit, keda peetakse maailma tagakiusatuimaks rahvaks. Birma võimud teatasid eile plaanist evakueerida looderannikut ähvardava tormi eest 166 000 inimest. Rohingyad aga võime ei usalda ning suur osa neist keeldub lahkumast. Birma valitsus on kuulutanud rohingyad välismaalasteks ning paljud kodanikud peavad neid illegaalseteks immigrantideks ja on nende suhtes väga vaenulikud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles