EL ja USA soovivad Gruusias leppimist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid lippudega augustisõjas langenutele pühendatud Muhhadverdi memoriaali avamisel.
Gruusia sõdurid lippudega augustisõjas langenutele pühendatud Muhhadverdi memoriaali avamisel. Foto: AFP / Scanpix

EL ja USA tegid eile harvanähtava ühisavalduse, milles kutsuti lõpetama Gruusias teist kuud kestvat poliitilist kriisi.


Brüsselis avaldatud teates esitati nii Gruusia valitsusele kui opositsioonile tungiv soovitus teha lõpp praegusele patiseisule tänavatel ning alustada kohe läbirääkimisi, seadmata eeltingimusi reformiprogrammile, millega elavdada riigis demokraatiat, vahendas AFP.

«Me kutsume grusiine lugu pidama seadustest, järgima Gruusia konstitutsiooni, hoiduma vägivallast ja austama õigust rahumeelsele protestile,» seisis avalduses.

EL ja USA lubasid oma täit tuge sellistele pürgimustele, mis tugevdavad Gruusia demokraatlikku vabadust ja jõukust, ning kordasid oma järeleandmatut toetust Gruusia iseseisvusele ja territoriaalsele puutumatusele.

Thbilisis toimus ööl vastu eilset opositsioonilise telekanali Maestro juures käsigranaadi plahvatus, mis purustas aknaid ja sissepääsu, kuid milles keegi viga ei saanud.

Gruusia opositsioon üritab jätkuvalt hoida survet president Mihheil Saakašvilil pärast juba rohkem kui kuu aega kestnud meeleavaldusi, millega nõutakse tema tagasiastumist.

Opositsioon süüdistab president hukatuslikus sõjas Venemaa vastu mullu augustis ja liigses autokraatias pärast võimuletulekut 2003. aasta nn rooside revolutsiooniga.

Täna, riigi iseseisvuspäeval, lubavad opositsioonijuhid korraldada uue protestimarsi Thbilisi südamesse. Samal ajal on teatatud, et traditsioonilist sõjaväeparaadi seekord ei toimu.

Meeleavaldajad kogunesid keskpäevaks Boriss Paitšadze nime kandvale rahvusstaadionile, kust liigutakse edasi Rustaveli avenüüle. Eile lubasid opositsionäärid tänaseks ka «üllatusi» võimudele, vahendas civil.ge.

Samuti on meedias avaldatud erinevate vastasrinna gruppide liidrite arvamust tulevase taktika kohta ning mõned neist peavad õigemaks keskenduda edaspidi pealinna asemel provintside elanikkonna pööramisele. Kuid märgata on ka erimeelsusi erinevate rühmade vahel.

Gruusia pealinna lähedal Vaziani baasis jätkuvad samal ajal NATO ja partnerite rahuvalvemanöövrid, mis on ärritanud Venemaa juhtkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles