Gruusia opositsioon pidas rahvusstaadionil suurmiitingu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili augustisõjas langenute memoriaali avamas.
Gruusia president Mihheil Saakašvili augustisõjas langenute memoriaali avamas. Foto: Reuters / Scanpix

Kümned tuhanded opositsiooni toetajad kogunesid tänasel Gruusia iseseisvuspäeval rahvusstaadionile Thbilisis ning nõudsid president Mihheil Saakašvili tagasiastumist.


Meeleavaldajaid oli seekord umbes sama palju kui poolteise kuu eest - praeguse protestikampaania alguses, edastas

civil.ge

koos videoga aktsioonist.

Samas aga on liialdatud agentuuri Interfax teade rohkem kui sajast tuhandest protestijast, sest endise jalgpalluri Boriss Paitšadze nime kandev rahvusstaadioni mahutab 55 000 kuni 60 000 inimest ning riigi eelmise ja praeguse lipuga kaetud platsile rahvast ei lubatud.

AFP hinnangul oli meeleavaldajaid staadionile kogunenud üle poolesaja tuhande.

Kulminatsiooniks tänasele üritusele sai opositsiooni juhtlauliku, populaarse Giorgi Gatšetšiladze esinemine. Eelmisel nädalal tegi ta kampaaniat riigi lääneosas, et meelitada rahvast nn marsile Thbilisi peale.

Samuti astusid täna üles poliitikud, kes lubasid taas, et peagi astub president Saakašvili rahva survel tagasi, ning sellest nõudmisest ei loobuta. «Saakašvili ei ole meie president! Gruusia on meie oma!» skandeerisid miitingulised Interfaxi korrespondendi sõnul.

«Me võitleme selle riigi eest, Saakašvili ei saa jääda presidendiks,» kuulutas endine parlamendispiiker Nino Burdžanadze rahvale. «Meil on võimudega rääkida vaid nende tagasiastumisest.»

Meeleavaldajad otsustasid miitingu lõpus, et nad marsivad patriarhi Ilia II juurde, et temalt nõu küsida. Edasi on opositsioonil kavas taas marssida Thbilisi südamesse Rustaveli avenüüle, kus asuvad parlament ja valitsushooned. Seal avalikustavad protestide juhid oma edasised plaanid.

Saakašvili ise käis täna avamas mulluses augustisõjas langenute memoriaali Thbilisi eeslinnas ning esines hiljem muu hulgas kooliõpilastele, kellele ta selgitas, et tänavatel protesteerijate hulka ei saa imestada, kuna tervelt 700 000 inimest valis mullu opositsiooni kandidaadi Levan Gatšetšiladze poolt ning nemad pole tulemustega endiselt rahul., vahendas civil.ge.

9. aprillist meeleavaldusi korraldav opositsioon süüdistab poolteise aasta eest ennetähtaegselt tagasi valitud riigipead just eeskätt hukatuslikus sõjas Venemaa vastu, kellele kaotati suur osa riigi territooriumist, aga ka kasvavas autoritarismis pärast 2003. aasta nn rooside revolutsiooniga võimuletõusmist.

26. mai tähistab päeva 1918. aastal, mil Gruusia deklareeris Venemaast sõltumatust. Tänavu aga ei toimu kaitseministeeriumi otsusel Thbilisis tavapärast sõjaväeparaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles