Leedu kahtlustab 20 välismaalast inimsusevastastes roimades

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. jaanuaril 1991 pärit fotol seisab leedukas Vene tanki ees Vilniuse raadio- ja telejaama lähistel.
13. jaanuaril 1991 pärit fotol seisab leedukas Vene tanki ees Vilniuse raadio- ja telejaama lähistel. Foto: SCANPIX

Vilniuse ringkonnakohus rahuldas peaprokuratuuri taotluse tunnistada 1991. aasta jaanuarisündmuste asjas kahtlusalusteks 20 välismaa kodanikku.

Kohtu esindaja Airinė Šerelytė ütles BNSile, et prokuratuur esitas palve 7. mail, kohus küsis prokuratuurilt täiendavaid materjale ning otsustas nende põhjal läinud reedel taotluse rahuldada.

Prokuratuuri teatel toimub uurimine inimsusvastaste ja sõjakuritegude süüdistuse alusel. Leedu süüdistajad soovivad vastutusele võtta endise Nõukogude Liidu kommunistliku partei, kaitseministeeriumi, siseministeeriumi ja KGB juhte ning ohvitsere, kes osalesid Vilniuse ajakirjandusmaja ja teletorni, Leedu TV ja Raadio hoonete hõivamises, seisab prokuratuuri avalduses.

Nende kuritegude eest ähvardab asjaosalisi mõne aasta pikkune kuni eluaegne vangistus.

«Tuntava tõuke andsid selle asja uurimisele kriminaalkoodeksi ja kriminaalprotsessiseaduse parandused, mis lihtsustasid kriminaalvastutuse rakendamist inimsusevastaste ja sõjakuritegude toimepannute suhtes. Need seadusparandused lubavad uurimist lõpule viia ilma kahtlusaluse osaluseta protsessis,» on öeldud peaprokuratuuri 7. mai avalduses.

1991. aasta 13. jaanuaril hukkus Nõukogude armee ja eriüksuste katses Vilniuse teletorni vallutada 14 inimest, üle tuhande sai vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles